Svijet
0

Nijemci su pod Hitlerom bili "naivni i moralno besprijekorni"

SRNA
Serijski film "Naše majke, naši očevi" na Javnoj televiziji Njemačke izazvao je pravi verbalni rat Nijemaca i Poljaka i otvorio rasprave o antisemitizmu i prirodi nacizma.

Radnja serije odvija u vrijeme Drugog svjetskog rata. Njemački mediji su seriju nazvali kulturnim događajem godine, ali su, istovremeno, poljska udruženja zatražila da se zaustavi dalja distribucija i preduzmu odlučne mjere zbog, kako navode, klevetničke serije.

Serijal govori o tragičnoj sudbini pet mladih Berlinaca koji su dospjeli u klanicu rata. Oni se odlikuju svojoj ljudskošću i razlikuju od nacista koji su u seriji predstavljeni kao surove zvijeri.

Prema zamisli autora serije, to su patriote koje ratuju za domovinu, ali vremenom gube sve životne ciljeve i orijentire. Na kraju serije jedan od junaka ubija svog komandira nacistu.

Paralelno su prikazani poljski partizani. Pri tome, u njihovim postupcima antisemitizam i surovost su zastupljeni koliko i kod nacista.

Upravo to je izazvalo buru protesta u poljskom društvu.

Kada film koji se prikazuje na njemačkoj televiziji predstavlja Poljake kao antisemite i govori o odgovornosti Poljaka za genocid Jevreja u vrijeme Drugog svjetskog rata - to djeluje u najmanju ruku čudno.

Njemački mediji treba da predstavljaju tačnu sliku događaja, tačno da znaju ko je inicirao holokaust, a ne da traže saučesnike u tom poslu - kažu kritičari ove serije.

Poljaci smatraju da su u seriji akcenti i proporcije očigledno pomjereni i da je riječ o pokušaju iskorjenjivanja iz javne svijesti jednostavne istine da za Drugi svjetski rat odgovornost snose - Nijemci.

Film je očigledan pokušaj Nijemaca da podijele sa drugima krivicu za učinjeno. To nije uopšte korektno - najčešće su optužbe na račun serije.

"Ulje na vatru" dodao je producent serije Niko Hofman, koji je izjavio da su junaci serijskog filma, kao i većina Nijemaca iz doba Trećeg rajha, "naivni i moralno besprijekorni", i da su "bili primorani da pod pritiskom vlasti učestvuju u zlodjelima nacističkog režima".

To je izazvalo dodatnu lavinu kritika. Kritičari upozoravaju da nije umjesno ozbiljno govoriti o tome da je služba u Wehrmachtu bila "ispoljavanje naivnosti".

Zna se da je Hitler zadobio divljenje većine Nijemaca. Upravo u tome se sastoji žalosna i gorka lekcija nacizma, koji je bio u stanju da opčini narod u pokušaju da postigne svjetsku vladavinu.

U tom smislu, težnja da se nekim umjetničkim sredstvima kaže da oni nisu bili baš tako krivi - nosi u sebi političku komponentu - smatraju u Poljskoj, ali i u Rusiji.

U jednoj od scena serije predstavljeni su surovi postupci vojnika Crvene armije. Oni upadaju u njemačku bolnicu i ubijaju ranjenike. Štaviše, crvenoarmijac pokušava da siluje bolničarku, ali njegov pokušaj prekida neočekivano žena potporučnik sa ordenom "Crvene zastave" na grudima.

Zamjena realne historije nacizma historijom običnih ljudskih stradanja i pozivanjem na surovosti rata kao takvog, prema mišljenju eksperta, odražava opšti trend savremene njemačke masovne kulture.

Prema podacima nedjeljnika Spiegel, zahvaljujući intenzivnoj reklami, seriju je već vidjelo više od 20 miliona gledalaca.