Svijet
0

Kubanski disident umro nakon 56 dana štrajka glađu

SRNA
Wilmar Villar Mendoza
Wilmar Villar Mendoza
Disident Wilmar Villar Mendoza (31) preminuo je u bolnici u istočnoj Kubi od posljedica 56-odnevnog štrajka glađu, naveli su kubanski aktivisti za ljudska prava.

Yoani Sanchez iz Kubanske komisije za ljudska prava navodi da je Villar započeo štrajk glađu ubrzo nakon što je uhapšen u novembru prošle godine i osuđen na četiri godine zatvora za neposlušnost, otpor i zločine protiv države.

Sanchez  takođe navodi da se Villar Mendoza prošlog ljeta priključio opozicionoj Kubanskoj patriotskoj zajednici  i da je od tada bio njen aktivni član.

Villar Mendoza je nakon hapšenja smješten u samicu, gdje su teški uslovi života i štrajk glađu izazvali prvo   pogoršanje stanja i prebacivanja u bolnicu, a zatim i njegovu  smrt.

Kubanske vlasti, koje aktivisti smatraju odgovornim za smrt Villara Mendoze, još nisu komentarisale njegovu smrt ali je provladin bloger Johandri na svom blogu objavio da je "delinkvent Wilmar Villar Mendoza umro".

Kuba je već izazvala svjetsku osudu kada je disident Orlando Zapata Tamayo preminuo u februaru 2010. godine nakon 85-odnevnog štrajka glađu.