Svijet
0

Kuba – vraćanje konfiskovane imovine!?

FENA
Američki predsjednik George Bush izjavio je da bi stanovnici Kube trebali odlučiti koju vladu i kakvu budućnost žele prije nego kubanski egzilanti u Sjedinjenim Državama započnu tražiti vraćanje konfiskovane imovine.

Govoreći u ponedjeljak na svom ranču u Teksasu, on je rekao da ne zna detalje o zdravlju predsjednika Fidela Castra. Dodao je da bi kubanski narod trebao odlučiti da li treba doći do transformacije od, kako je to nazvao, tiranske situacije, na drugačiju vrstu društva. Nakon što se to desi, rekao je američki predsjednik, Amerikanci kubanskog porijekla bi mogli pokrenuti pitanje imovine koju je konfiskovala Castrova komunistička vlada.

Velika kubanska zajednica živi u Miamiju i drugim dijelovima južne Floride. Kubanski zvaničnici i suradnici Fidela Castra kažu da se 79-godišnji lider i dalje dobro oporavlja nakon operacije. Istovremeno, lijevo orijentirani intelektualci i humanitarni radnici iz cijelog svijeta pozvali su u ponedjeljak u otvorenom pismu Sjedinjene Američke Države da se ne miješaju u dešavanja na Kubi dok se predsjednik Fidel Castro oporavlja od operacije zbog unutrašnjeg krvarenja.

Među 400 potpisnika pisma ima više dobitnika Nobelovih nagrada, kao što su bivši južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu i aktivistinja Rigoberta Menču iz Gvatemale, oboje laureati Nobelove nagrade za mir.

O pismu je na konferenciji za štampu u Havani govorio vodeći kubanski pisac Roberto Fernandes Retamar, koji je tom prilikom ponovio da su Kubanci uvjereni da će se Castro za nekoliko mjeseci vratiti na svoje dužnosti koje je trenutno prenio na svog brata Raula, javio je AP.

Pisac je iskoristio priliku da istakne, kao i same kubanske vlasti, da haos nije zavladao kubanskim narodom, iako nema Castra za "kormilom", što su mnogi najavljivali.

Retamarove optimističke želje o Castrovom zdravlju iznijeli su i mnogi državnici iz latinoameričkih zemalja, saveznika Kube. Prije svega venecuelanski predsjednik Hugo Chavez koji tvrdi da Castro već ustaje, razgovara, pa čak i da gleda televiziju.

Bolivijski predsjednik Evo Morales izrazio je zadovoljstvo zbog Castrovog oporavka, a njegov portparol najavio je skorašnju posjetu vladine delegacije Kubi.

Malezijski premijer Abdullah Ahmad Badawi pridružio se željama za brz oporavak kubanskog lidera, a nekadašnji vođa sandinističkih pobunjenika Thomas Borge iz Managve je ocijenio da je Castro uradio pravu stvar prenijevši vlast na svog brata.

I najveći pobunjenički pokret u Kolumbiji - Revolucionarne oružane snage - izrazio solidarnost sa kubanskim liderom.