Radi pomoći Haitiju
0

Kuba voljna više sarađivati sa SAD-om

FENA
Josefina Vidal (Foto: AP)
Josefina Vidal (Foto: AP)
Kuba je voljna više sarađivati sa Sjedinjenim Državama kako bi pomogla žrtvama potresa na Haitiju, rekla je direktorica ureda za Sjevernu Ameriku u ministarstvu vanjskih poslova Kube Josefina Vidal.

"Kuba je spremna sarađivati sa svim državama na terenu, pa i s SAD-om, kako bi pomogla haićanskom narodu i spasila čim više života", poručila je Vidal u saopćenju koje je objavio njen ured za štampu. Kuba je američkim avionima za medicinsku evakuaciju već dopustila da uđu u njen zračni prostor kako bi se osigurala čim brža doprema pomoći Haitiju, iako su Havana i Washington 1961. prekinuli diplomatske veze.

Dogovor, koji je pohvalila američka državna tajnica Hillary Clinton, omogućit će avionima da vrijeme leta od američke baze Guantanamo na krajnjem jugoistoku Kube do Miamija, na Floridi, na jugoistoku SAD-a, skrate za 90 minuta.

"Grupa od 60 kubanskih ljekara i drugog medicinskog osoblja već je stigla u Port-au-Prince s lijekovima, hranom, serumom i plazmom, dodala je Vidal. Oni će se tako pridružiti 400 Kubanaca koji su i prije potresa volontirali na Haitiju, najsiromašnijoj zemlji u regiji.