|

Kuba: Ukinuta zabrana putovanja nakon 50 godina

Kuba: Ukinuta zabrana putovanja nakon 50 godina
0
S
SRNA
23.12.2011. u 21:31
6
komentara
0

dijeljenja
Kuba: Ukinuta zabrana putovanja nakon 50 godina Raul Castro
Predsjednik Kube Raul Castro ukinuo zabranu putovanja u inostranstvo za stanovnike te ostrvske države, što je izazvalo oduševljenje kod velikog broja Kubanaca.
Očekuje se da će šef države tu odluku saopštiti u Nacionalnoj skupštini, kao dio šire reforme ekonomske i socijalne politike.

"Ukidanje ograničenja putovanja značiće očuvanje ljudskog kapitala koji je stvorila revolucija", poručio je 80-godišnji Raul Castro, nakon što je odlučio da ukine zabranu putovanja koja je gotovo 50 godina onemogućavala odlazak građana u inostranstvo.

Do sada se dozvola za izlazak iz zemlje izdavala na 30 dana i mogla je da bude obnovljena deset puta. Oni koji bi prekoračili datum važenja dozvole proglašavani su dezerterima, zabranjen im je povratak na Kubu, a imovina zaplijenjena.

Novom odlukom, dozvoljeni boravak u inostranstvu biće produžen sa sadašnjih 11 mjeseci, na dvije godine. Time će biti ukinut status stalnih imigranata, uz dozvolu da se vrate kući.

Vlada u Havani na taj način želi da normalizuje odnose s onima koji su posljednjih decenija napustili zemlju.

Mnogi Kubanci se raduju zbog ove odluke zato što je za većinu njih putovanje u inostranstvu tabu, a mnoge porodice koje su bile razdvojene ponovo će se ujediniti.

Procjenjuje se da u inostranstvu živi oko dva miliona Kubanaca, najviše u Americi.

Legalan odlazak u inostranstvo do sada je bio skup za većinu stanovnika ove karipske zemlje, s obzirom na prosječnu platu od oko 20 dolara, a dozvola za izlazak iz zemlje i putne isprave, mnogima su bile nedostupne.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...