Vlada olakšala mnoga pravila
0
Kuba liberalizuje zakon o putovanjima
Komentari (23)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
@krkan to sto si za diktature Tita obisao svijeta, mozes zahvaliti sljedecim pogodnim okolnostima: Njegovom 'ne' Staljinu i koketiranju sa Zapadom zbog cega nikada nisu ukinute vize ni za SAD ni za SSSR. Zemlja je bila pasivno gurnuta u bezumnu utrku u naoruzanju iz straha od invazije ponajvise SSSR-a. To je bilo finansijski prenaporno, zemlja bi bila na rubu kolapsa i odrzavala se dijelom i raznim kreditima i donacijama zapada. Sve su to bile okolnosti koje su pogodovale stvaranju kulta najveceg sina nasih naroda. To su bile te zlatne 70-e kada se imalo vise para u dzepu, malo radilo i pomalo pocelo svugdje putovati. Privid idile. Imali smo velikog sina koji je o svemu brinuo. Narod, mozak na pasu! Sve je super!
@jalijas Bravo! Jos jedan plus! Nije Causecu nego Ceausescu! E sad si me podero! Samo da ti kazem, znao sam da sam pogresno napisao. A onda nisam htio popravljati, prepustio sam to tebi. E jes me odero! Za tvoju zalost: nisam 'Bijedni mali šovinista i nacionalista...', ne znam odakle ti to, to opet ti znas najbolje. Stvarno me cudi stav: mrzi Tita = Bijedni mali šovinista i nacionalista. Koja je to logika? De, mislim, pojasni malo to. Meni to bas zvuci kao teska Titova ideoloska skola. Sjecam se toga. Ukratko: 1) Tita sam dozivio. Bio sam negdje u sred osnovne kada je umro. Nisam ga bas puno ni volio, dosadno mi je bilo gledati njegovu sliku koja nije visjela jedino u skolskom wc-u, ali ga zbog toga nisam ni mrzio. Imao je on i nekih dobrih poteza. 2) Nacionalista nisam. Potpuni promasaj. Cak mi se ponekad cini da vise cijenim druge nacije nego sto su to mnogi jugosloveni voljni ciniti.
Za "diktature" Tita ja sam obišao svijeta. Sad nemam para ni do Neuma da odem
@prolaznik Bijedniče, ispravno sam te okarakterisao. Bijedni mali šovinista i nacionalista... I piše se Ceausescu bijedniče jedan nepismeni.
@jalijas I ocekivao sam da ces se sada uhvatiti Grcke ko pijan plota. A Grcka me nije zanimala, znam i da je bio puc i da su bile diktature i svasta nesto, ta zemlja me nije nikada previse zanimala. A tvom egu je to sada jako bitno. Slamka spasa. Da dokazes da sam bijednik. E pa slusaj jalijasu: Tito jeste bio diktator. Taj covjek je bio dozivotni predsjednik zemlje (bez mogucnosti smjene), predsjednik jedine ustavom dozvoljne partije, vrhovni komadant oruzanih snaga (na kraju 4te vojne sile u Europi), bio je dozivotni predsjednik vlade (odnosno Saveznog sekretarijata), obavjestajne sluzbe su mu bile podredjene, znaci sve vazne funkcije su njemu bile dozivotno dodijeljene, imao je veliku moc u rukama, samo je pitanje bilo kako ce ju koristiti. Istina, nije bio bas kao Causescu ili kao Enver Hoxha ili kao Erich Honecker, ali je u sustini bio diktator.
@rimtutituki govorim o stanju sredinom 80ih. Osim tih zemalja koje si nabrojao, bilo je potrebno za Kanadu, Australiju, Novi Zeland, Izrael, bilo je jos nekoliko zemalja, ali nama manje interesantnih. Vizni rezim prema Jugoslaviji je tada bio najliberalniji. Nije uvijek bilo tako
@prolaznik Bijedniče jedan sam sebe si ti opovrgao. Prvo si priznao da nisi bio u Grčkoj, a onda ne znaš kad je tamo bio vojni udar. Ne znaš kada je bio vojni udat, a to nije bilo 80tih, išlo se puno,punoranije tamo. Bijedniče jedan koji pljuješ poTitu, zbog takvih je i bilo ovo što je bilo, a takva omladina je sva danas.
Nije bilo viza za crveni pasoš. Samo je trebalo za USA, Francusku i UK. Ostalo se išlo bez problema. Prolaznik nisi u pravu
@jalijas sam sebe pobijas cim zines Nit lazem, nit sam bijednik. Evo priznat cu ti da nisam sasvim siguran za Grcku. U drugoj polovici 80-ih tamo nisam isao, nije mi zapravo nikada bila zanimljiva. U prvoj polovici 80ih tamo su bila neke dikatature i tacno je da ja Makedonija uvijek bila kamen spoticanja. Toliko o mojoj bijedi. A sve ostalo je iz prve ruke, i Francuska i Australija i SSSR, nema tu lazi. A i Tita sam uveliko dozivio, samo izgleda da taj period ne dozivljavamo isto. A ti lafe pripati na rjecnik, osim toga. Mene zapravo bas briga sta ces reci, ti u potpunosti imas pravo da se izrazavas kako hoces, pa kao i zadnji bijednik. Bar te razumijem zasto se toliko sekiras kada neko nesto po tvom kriteriju kaze protiv Tita i socijalizma. Pa covjece, zar te nije sramota, pa ako si Tita dozivio, pa ima i tebi godina, a ti sebi nadimak 'jalijas' dade?
@prolaznik Lažeš k'o pas. Za par dana se dobivala svaka viza ako je trebala. Što lažeš bijedniče jedan za Grčku. Tamo smo išli na ljetovanje x puta... U SSSR se išlo normalno, bez ikakvih viza... Ti si dijete koje nije ni bilo u planu, ni u jajima za vrijeme Titove Jugoslavije...
@jalijas Vizu za Francusku sam 86-e cekao 2 sedmice. Rodjak mi je 84-e u vrijeme olimpijade cekao na vizu za Australiju mjesec dana. toliko o tvojih 48 sati. Ah da, komsija mi je u to vrijeme sluzbeno isao u SSSR. Nije ni to bilo glatko. Malo ko je dijelio vizu za 48 sati, jer cemu onda svrha vize? I de mi reci da trkeljam i pukni mi jos jedan negativni. Bolje nemoj djeci pricati bajke
@prolaznik Ne trkeljaj gluposti. Bilo gdje, gdje je trebala viza moglo se u roku od 48 sati ići. Albaniju ne spominiji oni su bili isti kao sad Sjeverna Koreja, totalno zatvoreni. Grčka je za nas uvijek bila otvorena. Pametnjakoviću jedan išli smo tamo redovno na ljetovanje. Eto tis ad pasoš "suverene" BiH pa da vidim gdje ćeš kokuz ići. Sad je Albanija za nas zapad i Amerika. Albanija je nedostižna oaza demokratije i prosperiteta za kloceve iz BiH.
neka ugasi svjetlo
@jalijas nije ni sa YU-pasosem bilo bas tako sjajno, ali sigurno bolje nego danas. koliko mi je poznato, vize su bile potrebne za SAD, Kanadu, Australiju (standardno su trazili kao i za mnoge zemlje i danas), Izrael (zbog podrske Palestini), Francusku (Tito i de Gaulle se nikada nisu voljeli, to je trajno ostavilo traga), a ni u SSSR se nije tako lako islo, ko je tamo putovao obicno su to bili neki kolektivni aranzmani, nisi mogao privatno (trebala su pozivna pisma), plus dobijes vjernog pratioca koji na tebe pazi. U Albaniju nisi mogao nikako, sa jedne strane sami su se hermeticki zatvorili, a i da si mogao pitala bi te Milicija po povratku sta si tamo trazio, a koliko znam i Grcka je trazila vize, ni tada nisu mogli svariti Makedoniju.Ovo ti je stanje iz 80-ih. U 70-im su Skandinavske zemlje ukinule vize.
sto je najgore vi mozda niste ni rodjeni u jugoslaviji,a uveliko pametujete kako i sta. iako je to tacno da se moglo gdje se htjelo sa jugoslovenskim pasosem.