Raul Castro
0

Kuba je spremna da razgovara s Washingtonom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kubanski predsjednik Raul Castro izjavio je kako je spreman da razgovara s Washingtonom o svemu, od ljudskih prava, političkih zatvorenika i slobode štampe.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je američki predsjednik Barack Obama kazao da je potrebno da Kuba napravi idući potez ukoliko želi dodatno poboljšanje odnosa.

Castro j dao tu izjavu uoči samita Amerika u Trinidadu.

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez izjavio je da će uložiti veto na svaku završnu deklaraciju samita ukoliko se Kuba izostavi sa skupa.

Samit, koji počinje u petak (danas) u Trinidadu, uključuje 34 latinoameričke i karipske zemlje.

SAD tvrde da je taj skup rezervisan za demokratske zemlje.

Obraćajući se latinoameričkim liderima u Venecueli, predsjedenik Castro je izjavio da je poslao poruku američkoj vladi "privatno i javno" kako je otvoren za pregovore sve dok oni budu "na osnovi ravnopravnosti".

Još ne postoje zvanični kontakti između kubanskih vlasti i američke vlade, ali ovo je posljednja u nizu poruka koje ukazuju da su obje strane spremne da učine napore na iznalaženju puta za okončanje 50-godišnjeg prekida u odnosima, javlio je dopisnik BBC-a iz Havane Michael Voss.

Američki predsjednik ove je sedmice izjavio da ukida ograničenja kubanskim Amerikancima da posjećuju rodbinu na ostrvu i da šalju novac porodicama na Kubi.

Nakon olakšanja američkih ograničenja, Obama je izjavio da je na Kubi da učini idući korak.

Obama, koji će prisustvovati na samitu, izjavio je da želi vidjeti "da li je Kuba također spremna na promjene" dok SAD nastoje poboljšati odnose.

  • Ne očekujemo od njih da se promjene preko noći, to bi bilo nerealno. Mi, međutim, očekujemo da će Kuba poslati signale da je zainteresovana za liberalizaciju, izjavio je Obama tokom posjete Meksiku.

Castro, koji je preuzeo predsjedničku dužnost od svog starijeg brata Fidela prošle godine, nije konkretno pomenuo Obamine izjave i nije obećao nikakve konkretne akcije.