{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kuba: Fidel Castro predlaže saradnju sa SAD-om u borbi protiv ebole

F
18.10.2014. u 18:41
25
16
Kuba: Fidel Castro predlaže saradnju sa SAD-om u borbi protiv ebole
25
Kuba: Fidel Castro predlaže saradnju sa SAD-om u borbi protiv ebole
Fidel Castro (Foto: AFP)
Kubanski vođa Fidel Castro predložio je u subotu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da sarađuju u borbi protiv virusa ebole kako bi se izbjegla epidemija na kontinentu, u članku koji su objavili kubanski mediji.
"Sarađivat ćemo sa zadovoljstvom na ovom poslu s američkim medicinskim osobljem", napisao je u članku 88-godišnji Fidel Castro koji se povukao s dužnosti 2006. godine, prenosi agencija AFP.

"Svi shvatamo da ćemo radeći ovaj posao s najvećim nivoom pripreme i učinkovitosti, omogućiti da se zaštiti naš narod i bratski narodi Kariba i Latinske Amerike, da se izbjegne epidemija ebole koja je nažalost ušla u SAD i može se proširiti", dodao je on.

Uprkos ekonomskim teškoćama, Kuba je 1. oktobra poslala 165 zdravstvenih profesionalaca u Afriku, a narednih dana će ih poslati još.

Američki državni tajnik John Kerry je u petak uputio riječi zahvalnosti Kubi za pomoć u međunarodnoj borbi protiv virusa ebole, iako dvije zemlje imaju već pola stoljeća loše odnose.

Havana i Washington nemaju zvanične diplomatske odnose od 1961. godine, ali svaka zemlje ima interesnu sekciju umjesto ambasade. SAD je od 1962. godine uveo embargo ovoj komunističkoj zemlji.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: