Raul Castro
0

"Kuba će se oduprijeti ucjeni štrajkača glađu"

FENA
Raul Castro (Foto: AP)
Raul Castro (Foto: AP)
Kubanski predsjednik Raul Castro izjavio je da je sve veći pritisak međunarodne zajednice zbog toga što se na Kubi ne poštuju ljudska prava jedan od najsnažnijih napada na komunistički režim njegove zemlje i obećao da neće podleći "ucjeni" u vidu štrajka glađu kubanskih disidenata.

On je u ponedjeljak u govoru na televiziji, koji je trajao 45 minuta, poručio da njegova vlada ima pravo odgovoriti na svaki pokušaj destabilizacije režima, javio je Associated Press.

"Nikada i ni pod kojim uvjetima nećemo pristati na ucjenu bilo koje države ili grupe država, ma koliko one moćne bile. Neka znaju da ćemo se braniti, prije svega istinom i principima, ako pokušaju to učiniti", kazao je Castro.

Situacija na Kubi je postala osobito napeta nakon 23. februara kada je disident Orlando Zapata Tamayo umro u zatvoru nakon dugotrajnog štrajka glađu.

On je bio u zatvoru od 2003. godine zbog više prijestupa, uključujući nepoštivanje vlasti i postao je prvi kubanski opozicionar koji je umro štrajkajući glađu u posljednjih 40 godina.

Poslije njegove smrti Castro je izjavio kako je vladi veoma žao zbog onoga što se dogodilo, ali da nije tačno da su Zapata Tamayu mučili i za sve probleme svoje zemlje optužio je američki trgovinski embargo koji traje 48 godina.

Ubrzo nakon Tamayine smrti, opozicijski novinar Guillermo Farinas prestao je jesti i piti, ali dozvoljava da mu povremeno daju infuziju u bolnici koja se nalazi blizu njegove kuće u Santa Clari.

Castro je rekao da Farinasov štrajk glađu "sponzoriraju" snage u SAD-u i Evropi koje hoće da svrgnu kubanski režim i koje "zapadni mediji glorificiraju", prenio je AP.

On je rekao da je "Farinas slobodan čovjek koji je već odslužio zatvorsku kaznu", na koju je osuđen zbog toga što je napao direktora jedne bolnice i prijetio da će ga ubiti.

Kubanski predsjednik je rekao da vlada ne želi da Farinas umre i kako će učiniti sve što je u njenoj moći da mu pomogne, ali da ipak može doći do smrtnog ishoda ako on nastavi "sam da se uništava".

Kuba sve disidente i političke aktiviste koji se otvoreno izjašnjavaju protiv jednopartijskog sustava te karipske države smatra običnim kriminalcima koje SAD plaća da destabiliziraju politički sustav, navodi američka agencija.