Kuba
0

Deseci disidenata uhapšeni nakon smrti Tamayja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Deseci disidenata su uhapšeni ili su u kućnom pritvoru na Kubi nakon smrti disidenta koji je u zatvoru štrajkao glađu, što je diljem svijeta potaknulo proteste protiv komunističkog otoka, javile su u srijedu disidentske organizacije, a prenijele svjetske agencije.

Kubanska Komisija za ljudska prava i za nacionalno pomirenje (CCDHRN), krovna organizacija disidenata, rekla je da je tridesetak disidenata obuhvaćeno mjerama koje su, čini se, sračunate na to da im onemoguće dolazak na sahranu Orlanda Zapate Tamayja, koji je umro u utorak nakon 83-dnevnog štrajka glađu.

  • Pokrenut je val političke represije, rekao je Elizardo Sanchez, glasnogovornik CCDHRN-a, a prenijela je njemačka agencija dpa.

CCDHRN ističe da je Zapata Tamayo prvi disident koji je umro u kubanskom zatvoru od 1972.

Organizacije za ljudska prava upozoravaju da na Kubi ima dvjestotinjak političkih zatvorenika. To kubanska vlada negira i tvrdi da u zemlji nema političkih zatvorenika te da su svi koji su u zatvorima uhapšeni i osuđeni na temelju zakona.

Kubanski predsjednik Raul Castro izjavio je u srijedu da "žali" zbog smrti Orlanda Zapate Tamayja, javili su službeni kubanski izvori, prenosi France Presse.

Raul Castro koji je zajedno s brazilskim kolegom Luizom Inaciom Lulom Da Silvom posjetio luku Mariel, na zapadu Havane, istaknuo je da Zapata nije umro zato što se s njim loše postupalo.

  • Nitko nije mučen, nije bilo mučenja ni pogubljenja. To se događa u (američkoj) bazi Guantanamu, na jugoistoku Kube, rekao je Castro, prenijeli su službeno glasilo Cubadebate i kubansko ministarstvo vanjskih poslova.

Orlando Zapata Tamayo (42) je umro u utorak u bolnici u Havani, a sahranjen će biti u srijedu na istoku Kube.