|

Krvavi protesti: Policija u toku noći preuzela kontrolu nad centrom Barcelone

Krvavi protesti: Policija u toku noći preuzela kontrolu nad centrom Barcelone
14
M. A.
19.10.2019. u 08:47
40
komentara
14

dijeljenja
1/10 Foto: EPA-EFE
2/10 Foto: EPA-EFE
3/10 Foto: EPA-EFE
4/10 Foto: EPA-EFE
5/10 Foto: EPA-EFE
6/10 Foto: EPA-EFE
7/10 Foto: EPA-EFE
8/10 Foto: EPA-EFE
9/10 Foto: EPA-EFE
10/10 Foto: EPA-EFE
U toku noći su katalonska i španska policija uspjele preuzeti kontrolu nad centrom Barcelone i to nakon što je u petak navečer došlo do otvorenog sukoba demonstranata i policije koji je iza sebe ostavio 89 povrijeđenih, prenose strani mediji.
Već nekoliko dana u Barceloni traju protesti u kojima je uhapšeno ukupno 128 osoba i u kojima je povrijeđeno više od 200 policajaca.

Protesti su počeli u ponedjeljak kada je određen pritvor katalonskim liderima koji su prije dvije godine organizirali referendum o nezavisnosti ove španske regije.

Iako je sinoć kulminirala situacija, u toku noći došlo je do spuštanja tenzija zbog toga što su policijske snage uspostavile kontrolu nad većim dijelom grada nakon čega su se rastjerani demonstranti.

Na ulicama Barcelone kasno sinoć su bile zapaljene vatre i postavljene barikade iza kojih su maskirani zagovornici odvajanja Katalonije od Španije gađali policiju kamenjem, ciglama i drugim predmetima.

Policija nije ostala dužna te je uzvratila gumenim mecima i suzavcem, ali i palicama kada bi došla u frontalni kontakt s nezadovoljnim Kataloncima.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...