Svijet
0

Kritike EU zbog zabrane uvoza poljskog povrća

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zamjenik poljskog premijera Waldemar Pavlak kritikovao je Rusiju što i dalje održava zabranu uvoza povrća iz njegove zemlje, ali i neke članice Evropske unije (EU) koje su, kako je rekao, "puzale" pred Rusima ne bi li skinuli zabranu s uvoza njihovog povrća.

Izvoz povrća iz EU u Rusiju dostiže vrijednost od 600 miliona eura i na njega uobičajeno otpada četvrtina ukupnog izvoza povrća iz Unije, izvijestila je poljska novinska agencija PAP.

Početkom juna Rusija je, zbog zaraze smrtonosnim sojem ešerihije koli u Njemačkoj i još nekim zemljama, zabranila uvoz povrća iz svih članica EU.

Među najveće izvoznike povrća iz EU u Rusiju spadaju Poljska, Holandija, Njemačka, Španija i Belgija.

Španija, Danska, Holandija i Belgiju su uspjele da uvjere Ruse da skinu zabranu s uvoza njihovog povrća što, po Pavlakovoj ocijeni u petak, predstavlja udarac evropskoj solidarnosti.

"Vrijeme je da EU počne da se ponaša kao jedinstveno tržište", istakao je Pavlak.

Poljska je od 1. jula preuzela šestomjesečno predsjedanje EU. Zamjenik ministra poljoprivrede te zemlje Jaroslaw Woytowicz upravo se nalazi u posjeti Moskvi, kako bi pitanje prometa povrća s Rusijom riješio uime svih zemalja članica Unije.