Svijet
0

Rusija ukida restrikcije na uvoz povrća iz EU-a

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Rusija je odlučila da u utorak ukine restrikcije na uvoz povrća iz Evropske unije koje je uvela početkom juna zbog bakterije E. coli, izjavio je u ponedjeljak šef ruskih zdravstvenih službi.

"Odlučio sam da od utorka ukinem ograničenja na uvoz povrća iz zemalja Evropske unije", izjavio je Genadij Oniščenko agenciji Interfax.

Rusija je 2. juna uvela embargo na uvoz svih vrsta svježeg evropskog povrća zbog epidemije koju je prouzročila smrtonosna bakterija E.coli u Njemačkoj, što je izazvalo proteste u EU.

Moskva je krajem juna počela da progresivno odobrava uvoz povrća iz nekoliko zemalja, među kojim su Španija, Holandija i Francuska, tražeći od njih da izdaju certifikate o kvaliteti proizvoda.

Evropska unija izvozi svake godine 1,1 milion tona povrća u Rusiju, u vrijednosti od 600 miliona eura, prema podacima Evropske komisije.

Krajem jula, njemački institut za zdravstvenu kontrolu Robert Koch je saopćio da je epidemija koju je prouzročila bakterija E. coli i koja je odgovorna za smrt 51 osobe u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama, kao i za nekoliko hiljada slučajeva zaraze, završena.