Svijet
5

Kriminalne grupe prisiljavaju djecu s područja bivše Jugoslavije da kradu u Holandiji

Klix.ba
Foto: Holandska policija
Foto: Holandska policija
Holandska policija je u najnovijem izvještaju saopćila da kriminalne bande širom Evrope iskorištavaju blizu 300 djece za krađu hiljadu eura dnevno. Četiri kriminalne mreže su otkrivene u Holandiji, Španiji, Austriji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, saopćila je policija.

Istraga je počela prije godinu, kada je policija na glavnoj željezničkoj stanici u Amsterdamu shvatila da maloljetnici džepare pod kontrolom odraslih. Šestero nestale djece iz Holandije je pronađeno u užasnim uvjetima u Španiji prošle sedmice, kada je uhapšeno 40 ljudi.

Tužioci su istaknuli kako je riječ o "modernom tipu ropstva". Djeca su odvedena iz škole sa zadatkom da kradu po prodavnicama i džepare, a za maloljetne djevojčice se sumnja da su seksualno zlostavljane zbog čega su neke i zatrudnjele. Španska policija je prilikom racije u Barceloni 15. juna, uhapsila par iz istočne Evrope, kod kojeg je pronađena jedna beba i još petero djece mlađe od 15 godina. Ova djeca se u Holandiji vode kao nestala, piše BBC.

Smatra se da je uhapšeni bračni par bio dio mreže za eksploataciju djece i očekuje se da će biti izručeni Holandiji. Oni su osumnjičeni za trgovinu ljudima, korištenje lažnih identiteta i uklanjanje maloljetne djece od nadležnih organa. Prema pisanjima nekolicine holandskih medija, neka djeca su bila pod nadzorom i zaštitom azilantskog centra u Ter Apelu u sjeveroistočnoj Holandiji, a nakon toga je prijavljen njihov nestanak.

"Ovih dana istražujemo da li su djeca bila žrtva trgovine ljudima. Smatram da je ovo vrh ledenog brijega, da ima još djece koja su na ovaj način iskorištena u Holandiji“, rekao je tužilac Warner deset Kate.

Policija vjeruje da djeca dolaze iz siromašnih porodica iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja na području bivše Jugoslavije.