Putin narušio obećanje
13

Kremlj potvrdio sastanak Putina i Prigožina nakon vojne pobune Wagnera, na stolu je nova ponuda

I. M.
Foto: TASS
Foto: TASS
Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se sa liderom Wagnera Jevgenijem Prigožinom nakon pobune, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim riječima, sam Putin je "pozvao" u Kremlj biznismena i njegove plaćenike, 35 komandanata odreda, pet dana nakon oružane pobune, 29. juna.

Peskov je pojasnio da je sastanak trajao oko 3 sata, a detalji nisu poznati. Napomenuo je samo da je Putin "dao svoju ocjenu djelovanja kompanije tokom rata u Ukrajini" i "događaja od 24. juna", a plaćenicima je ponudio i "opcije za zapošljavanje" i "dalju borbenu upotrebu".

"Sami komandanti su iznijeli svoju verziju onog što se dogodilo i istakli da su uvjereni pristalice i vojnici šefa države i vrhovnog komandanta. Također su rekli da su spremni da nastave da se bore za svoju domovinu", rekao je Peskov.

Jedan od uslova Putina, koji je pristao da zaustavi krivično gonjenje Prigožina i njegovih plaćenika nakon završetka pobune, bio je "izgnanstvo" Wagnerovaca u Bjelorusiju. Međutim, iz današnje izjave Peskova proizilazi da predsjednik nije odustao od daljeg korištenja militanata Wagnera u svoje svrhe.

Ranije su zapadni obavještajci javili da je Putin pozvao Prigožina u Kremlj nakon oružane pobune i razgovarao s njim i njegovim plaćenicima. Pored predsjednika, Prigožin je razgovarao i sa direktorom ruske garde Viktorom Zolotovom i šefom vanjskoobavještajne službe Sergejem Nariškinom. Izvori nisu dali detalje diskusije.

Prigožin je 5. jula lično stigao u odeljenje FSB-a u Sankt Peterburgu gdje mu je vraćeno oružje zaplijenjeno tokom pretresa u njegovim strukturama na dan pobune. Također, dan ranije, oduzeto mu je 10 milijardi rubalja, "stotine hiljada dolara" i pet poluga zlata.