Govor u Helsinškom komitetu SAD-a
1

Kraljica Nur: Ogroman napredak u traženju nestalih na Balkanu

Sarajevo-x.com
Kraljica Nur
Kraljica Nur
Njeno Visočanstvo kraljica Nur, članica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), jučer je u Vašingtonu izlagala pred Helsinškom komitetom Sjedinjenih Američkih Država tokom saslušanja na temu rješavanja problema nestalih u zemljama Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), saopćeno je iz ICMP-a.

ICMP procjenjuje da u svijetu trenutno ima preko milion osoba nestalih usljed rata, kršenja ljudskih prava, trgovinom ljudima ili nasilja koje prati trgovinu drogom, a oko 150.000 osoba nestane svake godine usljed prirodnih nesreća. Kraljica Nur je naglasila da je uprkos ogromnim razmjerama ovaj problem još uvijek u tišini.

"Kada su osobe izložene nestanku, članovi njihovih porodica boje se tražiti odgovore o sudbini i lokaciji svojih najdražih, naročito u slučajevima kada su nestanci uzrokovani nasilnim zločinima od strane državnih vlasti ili drugih koji djeluju za račun tih vlasti.

"Širom svijeta porodice danas nemaju pravna sredstva putem kojih bi zahtijevale odgovore. Oni koji se usude da ih zatraže su u strahu od odmazde vlasti koje i stoje iza nestanaka", izjavila je Njeno visočanstvo kraljica Nur, dodavši da je na Zapadnom Balkanu ostvaren napredak bez presedana jer je više od 70 posto od ukupno 40.000 nestalih identifikovano zahvaljujući ICMP-u, lokalnim institucijama i herojskim naporima hiljada porodica nestalih.

Kraljica Nur je također naglasila važnost uloge preciznih i naučno utemeljenih metoda ekshumacije posmrtnih ostataka iz grobnica te njihove identifikacije, budući da su svi podaci koji se zabilježe i dobiju tokom ovih dvaju procesa ključni u pravosudnim procesima, saopćio je ICMP.

ICMP je osnovan 1996. godine na samitu zemalja članica grupe G-7, na inicijativu predsjednika SAD-a, Billa Clintona, kao jedinstvena međunarodna organizacija koja u svojem mandatu ima isključivo rad na rješavanju pitanja nestalih osoba. Kraljica Nur je članica i povjerenica ICMP-a već duže od jedne decenije, a ostali povjerenici ICMP-a su predsjedavajući ICMP-a ambasador Thomas Miller, ambasador Rolf Ekéus, Michael Portillo, Willem Kok, ambasadorica Carolina Barco i počasni predsjedavajući James V. Kimsey.