BiH
0

Parlamentarci iz Velike Britanije, Turske i Češke posjetili ICMP

Sarajevo-x.com
Grupa političara iz Parlamenta Velike Britanije, Evropskog parlamenta i Velike nacionalne skupštine Republike Turske danas je posjetila sjedište i DNK laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Sarajevu. Cilj posjete je bio da se parlamentarci informišu o ICMP-evim aktivnostima na rješavanju pitanja nestalih osoba na Zapadnom Balkanu i u ostatku svijeta, saopćeno je iz ICMP-a.
Posjetioci su prisustvovali prezentaciji ICMP-evog rada, uključujući forenzičke aktivnosti, izgradnju institucija, ICMP-evu pomoć sudovima prilikom suđenja za ratne zločine te utjecaj ICMP-evih informativnih kampanja na jačanje javne svijesti o problemu nestalih osoba. Posjetiocima je predstavljen ICMP-ev online centar za upit o nestalim osobama pomoću kojeg je ICMP poboljšao transparentost procesa traženja i identifikacije nestalih. Pomoću ovog online centra porodice nestalih koje su donirale uzorak krvi ICMP-u mogu imati uvid u trenutno stanje njihovog slučaja. Delegacija je obišla i ICMP-evu DNK laboratoriju gdje su informisani o ICMP-evim metodama identifikacije.

U delegaciji koju je predvodio britanski političar Tobias Ellwood bili su i britanski parlamentarci Brooks Newmark, David Tredinnick, Stuart Andrew, Eric Ollerenshaw, Jacqui Doyle-Price; istraživačica Katherine Armitage; politička savjetnica baronese Sayeede Warsi, Gulsum Aytac; te specijalni savjetnik baronese Sayeede Warsi, kopredsjedavajuće Britanske konzervativne partije, Naweed Khan; zatim turski parlamentarci Rıfat Sait, Hüseyin Bürge, Hakan Çavuşoğlu i Ayşenur İslam; te članovi Evropskog parlamenta Daniel Hannan iz Velike Britanije i Edvard Kozusnik iz Češke Republike.

"Čast nam je bila ugostiti delegaciju političara iz Velike Britanije, Turske i Češke. Sve tri zemlje pomažu i finansiraju naš rad već nekoliko godina i drago nam je da smo imali priliku da parlamentarce upoznamo sa našim aktivnostima“, izjavio je direktor ICMP-evog programa za Zapadni Balkan, Adam Boys.

Posjeta parlamentaraca ICMP-u je dio volonterskog projekta društvenog aktivizma u Bosni i Hercegovini i Bangladešu u 2012. godini pod nazivom „Project Maja“, a koji vodi baronesa Sayeeda Warsi, saopćeno je iz ICMP-a.

ICMP vladama pruža tehničku pomoć u procesu traženja i identificiranja nestalih osoba, što uključuje i upotrebu visokosofisticirane opreme za analizu DNK i forenzičku podršku u oblastima arheologije i antropologije. Od novembra 2001. godine ICMP je pomogao u identifikaciji 16.584 nestalih osoba u regionu Zapadnog Balkana, od čega 13.855 u Bosni i Hercegovini.