Nezadovoljni odnosom
19

Kralj Charles bi ubrzo nakon krunidbe mogao ostati bez jedne države

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Beliza Johnny Briceno kazao je da će ova država vrlo vjerovatno postati republika nakon što je premijer Velike Britanije Rishi Sunak odbio da se izvini za britansku ulogu u transatlantskoj trgovini robljem.

U razgovoru s Guardianom u glavnom gradu zemlje, Belmopanu, Briceno je ustvrdio da britanska vlada ima moralnu odgovornost izvinite se za zločine ropstva i dodao pozivima diljem engleskog govornog područja Kariba na financijsku odštetu od Velike Britnaije.

"Mislim da on [Sunak] ima moralnu odgovornost da se može barem ispričatiOn bi to trebao bolje cijeniti zbog svog podrijetla. Kada čitate i slušate o pljački koja se dogodila u zemlji njegovih predaka, vjerujem da se trebao ispričati", kazao je Briceno

Sunak, čiji su roditelji indijskog porijekla Punjabi, prošle je sedmice rekao parlamentu da se neće ispričati za ulogu Britanije u ropstvu i kolonijalizmu.

“Ne. Mislim da bi sada naš fokus trebao biti razumijevanje naše povijesti i svih njezinih dijelova, a ne bježanje od nje, već upravo sada osiguravanje društva koje je uključivo i tolerantno prema ljudima iz svih sredina", kazao je Sunak.

Briceno, koji vodi Belizeovu stranku lijevog centra Narodno ujedinjenje, preuzeo je dužnost 2020., a 2021. donio je parlamentarnu rezoluciju kojom se vlada obvezuje da traži reparacijsku pravdu od Velike Britnaije "u ime bivših robova i njihovih potomaka Belizea".

Smještena u Srednjoj Americi, bivša britanska kolonija članica je međuvladine organizacije Caricom 20 karipskih zemalja. Tijelo se dugo zalagalo za reparativnu pravdu, a njegova komisija za reparacije navodi da bi evropske vlade povezane s ropstvom i kolonijalizmom trebale slijediti plan od 10 točaka, koji uključuje javno izvinjenje, obveze prema obrazovnim programima i otpis državnih dugova.

Belize je jedna od 14 članica kraljevstva Commonwealtha, gdje kruna ostaje simbolični šef države, uz Veliku Britaniju. To je jedina zemlja unutar kraljevstva koju kralj Charles III nikada nije posjetio.

Prošle je godine vlada Belizea odobrila prijedlog zakona o osnivanju ustavne komisije, koja se sastala u novembru prošle godine. Komisija, koje uključuje predstavnike mnogih civilnih skupina, kao i dviju glavnih političkih stranaka u Belizeu, razmotrit će širok raspon reformskih pitanja, uključujući hoće li postati republika.

Postoji dvostranačka podrška takvom potezu, a Belize je sada jedina karipska zemlja unutar kraljevstva Commonwealtha u kojoj bi se kruna mogla skinuti parlamentarnim glasovanjem, a ne referendumom.

Iako je Briceno rekao da će široke preporuke komisije iznijeti na referendum, nije isključio mogućnost skidanja krune kao šefa države putem parlamenta nakon izvještaja komisije.

Upitan vjeruje li da bi Belize mogao biti sljedeća država koja će napustiti kraljevstvo Commonwealtha nakon izlaska Barbadosa 2021., Briceno je odgovorio da Mislii da su šanse prilično velike i da je to vrlo vjerovatno.

Dodao je kako vjeruje da će Belize ostati dio Commonwealtha naroda, političke asocijacije 56 država, većinom bivših teritorija Britanskog carstva.

Komentari su došli neposredno prije krunidbe kralja Charlesa III, gdje će Belize predstavljati generalna guvernerka zemlje, Froyla Tzalam.