Objavljena lista iz 2009. godine
0

Kralj Abdullah Obamu obasuo poklonima vrijednim $190.000

Sarajevo-x.com
Tokom prve godine Obaminog boravka u Bijeloj kući strani čelnici su njega i njegovu porodicu obasuli brojnim darovima, među kojima su i nekoliko stotina hiljada dolara vrijedne umjetnine, nakit i rijetke knjige.

Najvelikodušniji je bio kralj Saudijske Arabije Abdullah, navodi se u dokumentima koje je objavio State Department.

Naime, kralj Abudllah je predsjedniku Obami, njegovoj supruzi i kćerkama poklonio 2009. godine luksuzne "sitnice" u vrijednosti od 190.000 dolara. Među tim sitnicama nalazi se i najvrijedniji poklon koji je neki američki zvaničnik dobio te godine. Saudijski kralj je gospođi Michelle poklonio set nakita od dijamanata i rubina. Riječ je o naušnicama, prstenu, narukvici i ogrlici u vrijednosti od 132.000 dolara.

Darežljivi Abdullah

No, na prvoj dami Amerike te dragulje nikada nećete vidjeti. Prema zakonu, američki dužnosnici moraju većinu dobivenih poklona predati vladi, tako da je nakit koji je dobila Michelle već dostavljen Nacionalnom arhivu.

Inače, kralj Abdullah je prvoj dami Amerike poklonio i 14.200 dolara vrijednu bisernu ogrlicu, a predsjedniku SAD-a poklonio je sat ukrašen minijaturnim, zlatnim, stablima palme i devama. Vrijednost sata procijenjena je na 34.500 dolara.

Također, Abdullah je kćerkama predsjednika Obame poslao dijamantne naušnice i ogrlice vrijedne više od 7.000 dolara.

Darežljivost sudijskog bogataša osjetili su i viši dužnosnici Bijele kuće kojima je poklanjao satove, manžete, olovke, naušnice i narukvice. Monarh je na te darove potrošio između pet i devet hiljada dolara.

Berlusconi poklanjao kravate i šalove

Široke ruke je bio i Silvio Berlusconi koji je prvu porodicu SAD-a obasuo poklonima vrijednim nešto manje od 33.000 dolara. Među njegovim darovima su svilene kravate, zlatni ručni sat, kristalni stol, te svijeće.

Italijanski premijer je 2009. godine potrošio i 2.000 dolara na članove američkog Kongresa, kojima je poklanjao kravate i šalove. Poklonima je opasipao i tadašnju predsjednicu Doma parlamenta Nancy Pelosi.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njegova supruga poklonili su bračnom paru Obama vrhunske parfeme, a Michelle je od njih dobila i 4.500 dolara vrijednu crnu torbu s potpisom Christiana Diora, prenosi AFP.

Britanski premijer Gordon Brown poklonio je predsjedniku SAD-a olovke i držač za olovke načinjen od drveta ratnog broda HMS Gannet, te dvije biografije Winstona Churchilla, a darovi su vrijedni 15.510 dolara.

Izraelski predsjednik Shimon Peres poklonio je Baracku Obami poklon vrijedan 8.000 dolara, tačnije, bronzani kip djevojke koja pušta golubova, u znak mira.

Papa Bendeict XVI predsjedničkoj porodici poklonio je mozaik Trga Svetog Petra u Vatikanu, s pozlaćenim ovirom, zatim zlatnik s likom pape i nekoliko knjiga u vrijednosti od 7.905 dolara.

Od Abbasa boca maslinovog ulja

No, nisu svi državnici bili rastrošni. Neki su se odlučili za skromnije poklone. Tako je britanska kraljica Elizabetha bračnom paru Obama poklonirala portret sebe i svog supruga u vrijednosti od 775 dolara.

Najjeftiniji poklon bio je od palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa. On je predsjedniku Baracku Obami poklonio bocu maslinovog ulja od 75 dolara, te je porodicu Obama obasuo poklonima vrijednim svega 521 dolar.