Fanatizam u Tel Avivu
53

Krajnje desničarski ministar prijeti Netanyyahuu: Ako prekine rat, bit će svrgnut

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir u ponedjeljak je zaprijetio da će srušiti vladu premijera Benjamina Netanyahua ako on prekine rat u Pojasu Gaze bez pokretanja ofanzive na južni grad Rafah.

"Ako premijer odluči okončati rat bez opsežnog napada na Rafah kako bi porazio Hamas, neće imati mandat da nastavi obnašati dužnost premijera", napisao je krajnje desničarski političar na X.

Ben Gvirova prijetnja dolazi usred izvještaja o mogućem napretku u indirektnim pregovorima Izraela s Hamasom o postizanju sporazuma o razmjeni talaca i zarobljenika i prekidu vatre.

Uprkos globalnom negodovanju zbog katastrofalne situacije u palestinskoj enklavi , izraelski premijer već dugo izražava namjeru da napadne Rafu, u koju je utočište pronašlo više od 1,5 miliona izbjeglica.

Netanyahu vlada sa 64 mjesta u 120-članom Knessetu, odnosno parlamentu. Njegova koalicija ima još pet stranaka, uključujući dvije krajnje desne stranke koje predvode Bezalel Smotrich i Itamar Ben-Gvir , koji zajedno imaju 13 mjesta. Za većinsku vladu potrebno je 61 mjesto.