Predsjednik Argentine
28

Kožna jakna puna sjaja sletjela na aerodrom: Javier Milei stigao u službenu posjetu Izraelu

V. K.
Javier Milei stigao je u Izrael u okviru službene posjete (Screenshot: Ured predsjednika Argentine)
Javier Milei stigao je u Izrael u okviru službene posjete (Screenshot: Ured predsjednika Argentine)
Novi predsjednik Argentine Javier Milei sletio je u Izrael povodom prve zvanične posjete koja bi mogla označiti i historijsku prekretnicu - prebacivanje Ambasade Argentine u Jerusalem.

Argetinski predsjednik, koji nije mnogo mario za uobičajene odjevne kombinacije prilikom zvaničnih susreta, iz aviona je izašao obučen u kožnu jaknu, a na aerodromu ga je dočekao šef izraelske diplomatije Israel Katz.

"Vi ste vrijedna osoba koja je posvećena samo istini. Nije čudo što ste izabrali da odmah dođete u Izrael da nas podržite u pravednoj borbi za odbranu jevrejskog naroda od Hamasa", rekao je Katz.

Kako je najavljeno, Milei bi se kasnije trebao sastati s predsjednikom Izraela Isaacom Herzogom te premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom.

"Milei je u Izrael stigao s argentinskom ministricom vanjskih poslova, kao i sa Shimonom Wahinshom za kojeg se očekuje da će biti imenovan na poziciju ambasadora Argentine u Izraelu", piše Times of Israel.

Milei je ranije izjavio kako će s izraelskim zvaničnicima razgovarati o prebacivanju ambasade ove zemlje iz Tel Aviva u Jerusalem što je potez koji je već u ranijim primjerima izazvao brojne kontroverze.