{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kovačević: Intervencija u Siriji će ojačati ekstremiste

F
5.9.2013. u 09:34
0
16
Kovačević: Intervencija u Siriji će ojačati ekstremiste
0
Kovačević: Intervencija u Siriji će ojačati ekstremiste
Foto: AFP
Kriza koju možemo svakodnevno vidjeti u Siriji ide u svoje dodatno eskaliranje sve do trena kada će dosegnuti svoje geopolitičko žarište sa početkom vojne intervencije, izjavio je za Federalnu novinsku agenciju magistar političkih nauka iz oblasti geopolitike i međunarodnih odnosa Slaven Kovačević.
"Ono što se dešava u Siriji jeste logičan slijed geopolitičkih kretanja, započetih još u Tunisu, za koje možemo reći da su svojevrstan vid organiziranih aktivnosti sa simboličkom nazivom Arapsko proljeće i koje su imale više političkih ciljeva podijeljenih i više razina. Sadašnje stanje u kojem je izvjesna vojna intervencija u Siriji, koju će povesti Sjedinjene Američke Države i dio saveznika, rezultanta su tih geopolitičkih kretanja u kojima se sukobljava više političkih interesa i silnica, sa dodatnim elementom izrazite geostrategijske atraktivnosti koju posjeduje Sirija", rekao je Kovačević.

Ohn je dodao da je jasno kako svaka upotreba hemijskog naoružanja, prema bilo kome i od bilo koga, mora imati svoju sankciju i posljedicu, kao i svako drugo kršenje Ženevske konvencije ili drugih međunarodnih propisa.

"Ono što predstavlja problem odnosi se na to ko može državama kao subjektima međunarodnog prava i međusobnih odnosa efikasno narediti ili utvrditi sankciju ako se one ne pridržavaju međunarodnih propisa. Zastarjele i prevaziđene Ujedinjene nacije svakako ne mogu, što stvara politički prostor za jednostrane akcije onih koji imaju potreban vojni kapacitet da tako nešto i provedu", kazao je Kovačević, te napomenuo kako sve vojne intervencije u posljednjih dvadesetak godina imaju samo jednu zajedničku poveznicu - oni koji su provodili vojne i političke intervencije nisu imali jasnu "izlaznu strategiju" u svim područjima gdje su intervenirali.

"Da li ono što danas možemo vidjeti u Afganistanu, Iraku, Tunisu, Libiji, Egiptu, pa i ovo što se planira provesti u Siriji, zapravo predstavlja pomak nabolje za stanovnike koji tamo žive u odnosu na stane prije intervencija, jako je upitno sa više aspekata. Intervencije su zasigurno za sada donijele vidno osnaživanje ekstremnog radikalizma koji u žarišnim prostorima vidi svoje šanse. Kojim će izlaznim putem ići Sirija nakon vojne intervencije osnovno je pitanje, kako za snage intervencije tako i za same građane Sirije", rekao je u razgovoru za Fenu magistar geopolitike i međunarodnih odnosa Slaven Kovačević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: