New York
0

Kosovski dužnosnici na Općoj skupštini UN-a

FENA
Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i ministar vanjskih poslova Skender Hyseni sudjelovat će u New Yorku u radu 63. Opće skupštine UN-a kao promatrači, jer Kosovo nije član UN-a, a na dnevnom je redu skupštine, uz ostalo, zahtjev Srbije da UN zatraži od Međunarodnog suda pravde mišljenje o proglašenja neovisnosti Kosova.

Za višednevna boravka u New Yorku Sejdiu i Hyseni imat će brojne susrete s izaslanstvima drugih zemalja, posebice onih koje još nisu priznale Kosovo i, kako je u petak najavljeno u Prištini, lobirati protiv srbijanske rezolucije.

Na Kosovu su podijeljena mišljena o značaju srbijanske inicijative u UN-u. Predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaci smatraju da srbijanska inicijativa ne može spriječiti daljnje međunarodno priznavanje Kosova.

Opozicija je pak vrlo zabrinuta i kritizira kosovske institucije zbog pasivne diplomacije te zahtijeva ostavku ministra vanjskih poslova Skendera Hysenia.

Jedan od vodećih oporbenih političara, poznati biznismen Behgjet Pacolli upozorio je u izjavi za Radio Slobodnu Europu da je srbijanska inicijativa opasna jer može negativno utjecati na volju mnogih država koje su na samom pragu priznavanja Kosova.

Prištinski dnevnici na albanskome prenose izjave srbijanskih političara i raznih stručnjaka koji već sada ocjenjuju srbijansku inicijativu pred Općom skupštinom UN-a "diplomatskom pobjedom Beograda".