Svijet
0

Kosovski čelnici pozdravljaju američku odluku o isporuci oružja

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Najviši kosovski dužnosnici pozdravili su odluku američkog predsjednika George W. Busha o isporuci oružja Kosovu i ocijenili da je ona nastavak američke potpore i znak razumijevanja potrebe za očuvanjem sigurnosti i stabilnosti na Kosovu i u regiji.

"Mi dugo surađujemo i nastavit ćemo surađivati u svim mogućim područjima kako bismo izgradili moderno Kosovo", izjavio je kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu.

Premijer Hashim Thaqi pozdravio je odluku američkog predsjednika i novinarima u Prištini izjavio da su odnosi Prištine i Washingtona "specifični i odlični", te dodao da je nazočnost američkih vojnika KFOR-a, kao i svih postrojba NATO-a, uvijek dobrodošla.

Iz Bijele kuće je priopćeno da je odluka o odobravanju isporuke oružja Kosovu rezultat uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja nakon proglašavanja neovisnosti Kosova.

Po prijedlogu međunarodnog posrednika Marttija Ahtisaarija, Kosovo će imati sigurnosne snage od 2.500 aktivnih i 800 pričuvnih pripadnika koji će biti naoružani lakim naoružanjem a neće imati teško topništvo, tenkove i zrakoplovstvo.

Kosovska Vlada najavila je da će uskoro formirati Ministarstvo obrane.