Historijska prekretnica
110

Kosovari od danas putuju u zemlje Evropske unije bez viza

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Građani Kosova od 1. januara mogu putovati u zemlje Evropske unije bez vađenja vize, a kosovska predsjednica Vjosa Osmani kazala je kako je to važan korak naprijed prema zajedničkom cilju, ujedinjenoj Evropi.

"Ova historijska prekretnica nije postignuće samo za Kosovo, već je važan korak naprijed prema našem zajedničkom cilju: bližoj, jačoj i ujedinjenoj Evropi", napisala je Osmani na društvenoj mreži X.

Kosovski premijer Albin Kurti u ponedjeljak je kazao da je tako otklonjena nepravda prema toj zemlji koja je posljednja država zapadnoga Balkana čiji građani nisu mogli kretati u šengenskom prostoru bez viza.

U zračnoj luci Adem Jashari u Prištini Kurti je poželio sretan put građanima koji su sudjelovali u kvizu EU i osvojili putovanje u Austriju.

"Ovaj dan je važan. Otklanja se velika nepravda i dobiva veliko pravo. Uz to se jača i naša putovnica. Jačanje naših putnih isprava jača naše dostojanstvo kao zemlje u međunarodnoj areni. U Beč će putovati 50 građana koji su to pravo osvojili u sklopu informativne kampanje. Posljednji put čestitam na liberalizaciji viza", rekao je Kurti.

Evropski parlament podržao je sporazum Europske unije i Kosova o ukidanju kratkoročnih viza, što je građanima Kosova omogućilo putovanja u EU, a građanima država članica Unije na Kosovo bez viza na razdoblje do 90 dana.

Građani Kosova čije su putovnice izdane u Srbiji imali su rok od osam mjeseci tijekom kojeg su trebali uzeti regularne kosovske isprave inače neće moći putovati u zemlje EU iako je Srbija u režimu vizne liberalizacije.  

Također građani Kosovo od 1. siječnja mogu nesmetano putovati u Srbiju jer je srbijanska Vlada krajem prosinca donijela odluku o priznavanju kosovskih registarskih tablica.

Spor oko registarskih tablica tri je godine raspirivao napetosti između Kosova i Srbije , a oko 50 000 Srba koji žive na Kosovu odbijaju priznati vlast Prištine i dalje se smatraju dijelom Srbije. Službeni Beograd ističe kako nikada neće priznati neovisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine i smatra ga svojim teritorijom.