Osnovni postulat
1

Korejska mirovna organizacija HWPL: Postizanje globalnog mira je najveći izazov modernog svijeta

Piše: M. T.
Zalaganje za globalni mir i suprotstavljanje svim oblicima nasilja jedan je od osnovnih postulata i zadataka kojima se u svom postojanju i radu rukovodi organizacija HWPL iz Seula u Južnoj Koreji.

Formirana 2012. godine s više od 70 ogranaka u matičnoj zemlji i preko 100 širom svijeta, pod motom “Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light“, HWPL u saradnji sa drugim organizacijama aktivno radi na zaustavljanju ratnih sukoba širom svijeta, negdje s manje, negdje s više uspjeha.

U svom radu HWPL se kontinuirano posvetila rješavanju ratnih konflikata i izgradnji mira, a u kontaktu je s brojnim svjetskim liderima. Njen značaj i utjecaj možda najbolje ilustruje posredovanje u 40 godina dugom konfliktu u filipinskom Mindanau, gdje je upravo HWPL zaslužan za početak pregovora između predstavnika katolika i muslimana kroz potpisivanje mirovnog sporazuma.

Takođe, HWPL već tradicionalno organizuje tzv. WARP Summit, World Alliance of Religions’ Peace o čijem značaju i dometima najbolje govore cifre. Tako se, primjera radi, 2014.godine na ovom samitu okupilo preko 200.000 učesnika među kojima su bili brojni političari, predstavnici religijskih zajednica, nevladini aktivisti, borci za prava žena, manjina, omladine i naravno novinari.

  1. maja ove godine HWPL je u Seul doveo mlade iz cijelog svijeta koji su participirali u programu čiji je cilj bio uspostavljanje mira u globalnoj zajednici. Pod motom "Pričaj i hodaj - Zaustavi nasilje" 30.000 mladih s Tajlanda, iz Južnog Sudana, Njemačke i brojnih drugih zemalja, zajedno sa lokalnim stanovništvom, šetalo je kroz grad sa jedinstvenom porukom mira.

Kroz razne performanse i uz mnoštvo simboličnih detalja mladi ljudi su u svijet poslali univerzalni stav da rat nikada nije bio, niti će ikada biti sredstvo rješavanja bilo kakvih nesporazuma te da je globalni mir dostignuće kojem treba konstantno stremiti.