Turski mediji pišu
42

Korak naprijed u pregovorima? EU razmatra liberalizaciju viznog režima za Tursku

S. Š.
Erdogan tokom NATO samita u Vilniusu (Foto: EPA-EFE)
Erdogan tokom NATO samita u Vilniusu (Foto: EPA-EFE)
Visoki zvaničnik Evropske unije rekao je u nedjelju da će blok razgovarati o pitanju liberalizacije viznog režima za Tursku već od jeseni. Napomene zvaničnika uslijedile su usred očekivanog procesa u pregovorima Ankare i EU o pristupanju, navode turski mediji.

Prošlog mjeseca, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoan najavio je uoči samita NATO-a da očekuju da će EU nastaviti pregovore o pridruživanju nakon što je Ankara "utrla" put za članstvo Švedske u NATO-u.

Zvaničnik EU, koji je odbio da bude imenovan, rekao je za Daily sabah da je ishod debate o tom pitanju neizvjestan, ali je Turska ostala kandidat, "ključna zemlja" sa zajedničkim interesima sa EU u mnogim oblastima.

Ankara poziva na ponovno pokretanje procesa pridruživanja, ažuriranje Carinske unije EU-Turska, redovne dijaloge na visokom nivou, liberalizaciju viznog režima i napore u borbi protiv terorizma.

Erdogan je prošlog mjeseca rekao da očekuju pozitivne korake EU po pitanju liberalizacije viznog režima i Carinske unije, nakon samita NATO-a u Vilniusu u Litvaniji.

Rekavši da je savjetnik predsjednika Akif Cagatay Kilic ç boravio u Briselu na razgovorima, Erdogan je po povratku iz Vilniusa rekao novinarima kako se nada da će ishod razgovora ići u korist Turskoj.

"Razgovarat će i o pitanju carinske unije i o pitanjima liberalizacije viznog režima. Vjerujem da će to ići u korist Turske. Ursula von der Leyen nam je također danas rekla neke pozitivne stvari o tome. Mislim da će se moj savjetnik, Cagatay, vratiti s pozitivnim pomacima", saopćio je tada Erdogan.

Erdogan je podvukao da je Turska ispunila svoja obećanja u odnosu na blok, dodajuć kako želi vidjeti "opipljive" rezultate pregovora koji se vode na principu win-win što je prije moguće.

Kao što već i poznato, Turska ima najdužu historiju sa EU i najduži pregovarački proces. Zemlja je potpisala sporazum o pridruživanju sa prethodnikom EU 1964. godine, Evropskom ekonomskom zajednicom (EEZ), koji se obično smatra prvim korakom ka konačnom kandidaturu. Podnijevši zahtjev za zvaničnu kandidaturu 1987. godine, Turska je morala čekati do 1999. godine da bi dobila status zemlje kandidata. Međutim, na početak pregovora Turska je morala čekati još šest godina, do 2005. godine, što je bio jedinstveno dug proces u poređenju s drugim kandidatima.

Visoki zvaničnik EU rekao je za tursku novinsku agenciju Ihlas (IHA) da blok ide naprijed u procesu, ističući pripreme za izvještaj o odnosima između EU i Turske nakon izbora u Turskoj 28. maja i da će se o izvještaju raspravljati na jesen. Zvaničnik je također napomenuo da su ministri vanjskih poslova EU razmijenili mišljenja o obnovi veza između Turske i bloka na nedavnom sastanku, "obnovivši ih na osnovu zajedničkih interesa".