Svijet
10

Kopilot Germanwingsa vježbao kako će oboriti avion na dan nesreće

Klix.ba
Andreas Lubitz
Andreas Lubitz
Kopilot Germanwingsa Andreas Lubitz koji je srušio avion sa 150 putnika na francuskim Alpama u martu, vježbao je spuštanje aviona tokom drugog leta.

Prema preliminarnim izvještajima, Lubitz je Airbus A-320 spuštao kontrolirano (obarao nos aviona), ali neopravdano nekoliko minuta kada je letio istim avionom iz Dizeldorfa u Barcelonu, što pokazuje da je Lubitz želio oboriti avion. I tada je bio sam u kokpitu.

"To pokazuje da on nije samo želio vježbati obaranje aviona već je imao namjeru to uraditi", zaključuje se u izvještaju koji treba biti objavljen u srijedu.

Nakon nesreće, njemački istražitelji su otkrili da je Lubitz patio od depresije u prošlosti, te da je putem svog kompjutera tražio načine samoubistva nekoliko dana prije rušenja aviona. Također, ljekar mu je otvorio bolovanje na dan kada je letio.

Prema podacima iz crne kutije, Lubitz se zaključao u kokpit, ostavivši pilota vani, te je počeo postupak spuštanja, odnosno rušenja aviona na letu iz Barcelone u Dizeldorf 24. marta. Na snimku se čuje kako kapetan Patrick Sondheimer pokušava provaliti vrata i govori "otvori prokleta vrata", dok je Lubitz ubrzano spuštao avion. Nekoliko sekundi kasnije, avion se zabio u planinu. Ostale su samo krhotine. Niko nije preživio.