{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francusko tužilaštvo: Kopilot namjerno srušio avion

Piše: M. N./Klix.ba
26.3.2015. u 13:01
774
253
Francusko tužilaštvo: Kopilot namjerno srušio avion
774
Francusko tužilaštvo: Kopilot namjerno srušio avion
Foto: AFP
Francusko tužilaštvo saopćilo je na današnjoj konferenciji za novinare kako je avionom Germanwingsa, u trenutku kada je počeo ponirati i srušio se na strmom dijelu francuskih Alpa, upravljao kopilot.
"Na snimku iz kabine koji smo uspjeli naći čuje se kako pilot govori kopilotu da preuzme upravljanje avionom koji je bio stavljen u status krstarenja. No, kopilot je počeo ubrzavati silazak koristeći ključeve za sistem praćenja kako bi počeo obarati avion. Uradio je to svojevoljno", rekao je Brice Robin, francuski tužilac.

Na snimku se čuje i kako je pilot kucao na vrata, ali mu kopilot, koji je imenovan kao Andreas Lubitz, nije otvorio. Također, pokušavao ga je kontaktirati kontrolor leta koji ga je upozoravao na visinu, ali nije odgovarao.

"Naglašavam da nije poslan SOS poziv niti bilo kakva poruka o problemu. Kopilot je imao namjeru da sruši avion", kazao je Robin.

Na snimku se čulo kako normalno diše i nije progovarao niti jednu riječ. Prije nego je pilot napustio kabinu, kopilot je davao kratke odgovore. Nakon izlaska pilota, kopilot je šutio 10 minuta.

"Odbio je otvoriti vrata pilotu i okrenuo je dugme kojim je počeo spuštati avion. To je bila njegova odluka", rekao je Robin dodavši kako kopilot nije terorista, te da ništa ne upućuje na teroristički napad.

Andreas Lubitz je bio državljanin Njemačke. Imao je 28 godina. Ne zna se koja je njegova etnička pripadnost.

"Ne mogu ovo nazvati samoubistvom, ali to je legitimno pitanje", rekao je tužilac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: