{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Kony 2012." najgledaniji video u historiji

S
SRNA
14.3.2012. u 18:36
0
6
"Kony 2012." najgledaniji video u historiji
0
"Kony 2012." najgledaniji video u historiji
Joseph Kony
Film "Kony 2012", koji je objavljen na internetu s ciljem da privuče pažnju na ratnog komandanta u Ugandi Josepha Konyja, postao je najgledaniji video ove vrste u historiji, sa više od 100 miliona gledalaca.
Video je djelo američke dobrotvorne organizacije "Nevidljiva djeca", koja je željela da ukaže na Konyja, komandanta ozloglašene Božije armije otpora (LRA), kako bi navela uticajne političare da ulože više napora i zaustave ga.

Film je na YouTubeu pogledalo više od 77 miliona ljudi, a video je veoma popularan i na servisu Vimeo.

LRA, koja je aktivna od 1987. godine, otima djecu i primorava ih da se bore u njeno ime. U nekim slučajevima djeca su morala da pobiju svoje roditelje.

Iako je teško doći do tačnih podataka, vjeruje se da je Konyjeva politika dovela do otmica nekoliko desetina hiljada djece u centralnoj Africi.

Međunarodni krivični sud u Hagu u međuvremenu je proglasio krivim ratnog komandanta iz Konga Tomasa Lubangu (51) za regrutovanje i korištenje djece - vojnika 2002. i 2003. godine. Sud će naknadno izreći kaznu.

Ova presuda, prva od kada je Međunarodni krivični sud otvoren prije deset godina, mogla bi da postavi presedan za optužene zločince poput Konyja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: