Dokumentarac o kojem svi pričaju
0

VIDEO / Kony 2012. - masovno podizanje svijesti ili najveća prevara

Sarajevo-x.com
Kako se fenomen kampanje Kony 2012 širi nevjerovatnom brzinom, motivi kampanje koja za cilj ima razotkriti krivca za zločine u Ugandi, pomalo ostaju u sjeni.

Joseph Kony je fokus novog i možda do sada najvećeg viralnog eksperimenta koji je doslovno "zapalio" Facebook, Twitter, YouTube i ostale društvene mreže.

Polusatni dokumentarni film u režiji navodno neprofitne aktivističke organizacije Invisible Children (Nevidljiva djeca ) u samo četiri dana na YouTubeu je pregledan više od 49 miliona puta.

"Kony 2012 je film i kampanja organizacije Invisible Children koja ima za cilj podići svijest o važnosti hapšenja Josepha Konyja, a ne učiniti ga slavnim", stoji ispod opisa kampanje koja, čini se, ima jednostavan cilj.

Na površini je ovo crno-bijela slika. Joseph Kony, koji je osnovao Božiju vojsku otpora, je mobilisao desetke hiljada djece od kojih je dio pretvorio u seksualno roblje, a dio u narkomane koji čine najgnusnije zločine.

Međutim, ukoliko pogledamo ispod površine, trebamo dobro razmisliti prije nego damo donacije organizaciji Nevidljiva djeca.

Za neke analitičare organizacija je pomiješala humanitranu sa vojnom misijom. Neki optužuju Invisible children za finansijsku pomoć Vladi i vojsci Ugande, kao i sudanskoj Narodnoj oslobodilačkoj armiji, koje se suočavaju sa optužbama za kršenje ljudskih prava.

"Nijednom donacijom nije podržana Vlada Ugande. Međutim, jedini način da se zaustavi Kony jeste da se sarađuje sa regionalnim vladama", rečeno je iz Invisible Children.

Student Gran Oyston je, nakon analize finansijskog stanja organizacije, napisao da samo 32 posto sredstava ide za direktne usluge korisnicima, a da sve ostalo ide za plate, troškove putovanja i filmske produkcije.

Međutim, pravo pitanje je zašto je slučaj Josepha Konyja tako iznenadno i brzo počeo visoko kotirati na internetu?

"Bilo bi idealno riješiti se Konyja. Ali, hajde da razjasnimo dvije stvari. Prvo Jospeh Kony nije u Ugandi posljednjih šest godina i drugo, Božija vojska otpora sada ima jedva stotinu članova i pitam se kako će milioni slabo informisanih ljudi pomoći u ovom kompleksnom slučaju", rekao je novinar u Ugandi Joshua Keating, prenosi RT. Iako bi izvođenje Josepha Konyja pred lice pravde bilo ispravno i pošteno, čini se da bi njegovo hapšenje malo učinilo za stabilnost istočne Afrike, jer Justice in Conflict tvrdi da je u Ugandi nedavno pronađeno između tri i šest milijardi barela nafte, što može prouzrokovati nove konflikte i nestabilnosti.