Mrlja na ceremoniji
233

Kontroverznom Peteru Handkeu uprkos pritiscima zvanično uručena Nobelova nagrada

A. D.
Screenshot (Foto: EPA-EFE)
Screenshot (Foto: EPA-EFE)
Kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu večeras je u Štokholmu švedski kralj Karl Gustav na svečanoj ceremoniji i zvanično uručio Nobelovu nagradu za književnost za ovu godinu.

U čuvenoj dvorani Konserthuset pred nešto više od 1.500 gostiju dodijeljene su i Nobelove nagrade za području fizike, medicine, hemije i ekonomije.

Screenshot
Screenshot

Zbog ovogodišnjeg laureata za nagradu iz oblasti književnosti u centru Štokholma će se održati veliki protesti, kojima će prisustvovati i preživjele žrtve i svjedoci ratnih zločina u BiH, Majke Srebrenice i niz intelektualaca iz cijelog svijeta.

Screenshot
Screenshot

Zbog Handkea, negatora genocida u Srebrenici, te osobe koja glorifikuje Slobodana Miloševića, Albanija, Kosovo, Turska, Makedonija i Hrvatska odlučile su da neće poslati svog predstavnika na dodjelu Nobelovih nagrada. Instrukcijom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića nije bilo ni predstavnika BiH.

Screenshot
Screenshot

Nobelovu nagradu u području fizike ove godine dobili su James Peebles, Michel Mayor i Didier Queloz, dobitnici za hemiju su John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham i Akira Yoshino , u području fiziologije ili medicine William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe i Gregg L. Semenza, dok su nagradu na polju ekonomije osvojili Esther Duflo i Abhijit Banerjee.