Odabrano društvo
1.9k

Kontroverzni skup desničara u Budimpešti: Viktor Orban okupio istomišljenike iz regije

V. K.
Orban s političarima s Balkana i Srednje Evrope
Orban s političarima s Balkana i Srednje Evrope
Između 23. i 25. septembra u Budimpešti se održava 4. budimpeštanski demografski samit, čiji su fokus teme očuvanja porodice, kao i tradicionalnih vrijednosti.
Samit koji se održava svake dvije godine od 2015. godine okuplja brojne ličnosti iz političkog, crkvenog, medijskog i akademskog života kako Mađarske tako i drugih zemalja.

Ovaj put Demografski samit okupio je gotovo 70 govornika, između ostalog i brojne lidere iz regije. Ono što je karakteristika ovog Samita jeste i to da okuplja većinom evropske desničare koji su bili ili su trenutno aktivni na političkoj sceni.

Tako je posljednje izdanje demografskog samita na jednom mjestu okupilo Milorada Dodika, Aleksandra Vučića, Janeza Janšu, Viktora Orbana, kao i premijera Češke Republike Andreja Babiša, poljskog premijera Mateusza Morawieckog i bivšeg potpredsjednika SAD-a iz vremena mandata Donalda Trumpa Mikea Pencea. Također, učešće na ovom skupu najavio je i kontroverzni francuski desničar Eric Zemmour, koji je najavio i kandidaturu na francuskim predsjedničkim izborima 2022. godine.

"Bog, dom i porodica"

Slogan Budimpeštanskog demografskog samita, kao i prethodnih godina, je "Porodica je ključ održivosti", a kroz agendu događaja više puta je ponovljena retorika kojom se služe prije svega desničari koje predvodi mađarski premijer Viktor Orban, ali i drugi sljedbenici desničarskih ideologija.

"Mi demokršćani, koji vidimo porodicu kao najvažniju osnovnu jedinicu zajednice, još uvijek imamo osjećaj da se o ovim temama ne govori dovoljno. U javnom diskursu nepravedno su zapostavljene teme o održivosti i ulozi porodice, kao i rađanju djece", navodi se u najavi događaja.

Međutim, kako to obično biva na događajima na kojima desničarske opcije potenciraju priču o porodici, tokom govora je iznesen niz ideja koje prije svega potenciraju antimigrantska djelovanja, ali i euroskepticizam koji je naročito prisutan u Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj, a sve se više može čuti i iz usta političara iz Srbije, Slovenije, kao i BiH, gdje ovakvu politiku sve češće otvoreno potencira i Milorad Dodik.

Događaj koji je počeo 23. septembra otvoren je blagoslovom crkvenih vođa koji je predvodio Zsolt Marton ispred Katoličke crkve u Mađarskoj.

Tokom panela pod nazivima "Porodica: Ključ održivosti" i "Kulturni blok" između ostalih govore su držali Aleksandar Vučić, Janez Janša, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali i premijer Mađarske i svojevrsni organizator događaja Viktor Orban.

U svom govoru Viktor Orban je izjavio kako je trostruki moto mađarskih konzervativaca "Bog, dom i porodica" nešto čega se ne bi postidjeli ni američki, kao ni drugi patrioti.

Orban je naglasio kako njegove kolege Babiš i Janša pokušavaju uvjeriti Evropu da ne podržavaju migracije, kao ni istospolne zajednice, ali da ne nailaze na odobravanje unutar zapadnog dijela EU. Kao i ranije, Orban se osvrnuo i na jačanje neomarksističkog pokreta u Evropi, što je otprilike ista politička linija koju trenutno potencira slovenski premijer Janez Janša.

"Sa zabrinutošću pratimo buđenje neomarksističkog pokreta, ali mi srednjoevropljani smo vakcinisani protiv ovog 'probuđenog virusa' u kojem živimo već 40 godina", rekao je Orban.

Dodik kao pridruženi član odabranog društva

Tokom nastavka panela lideri zemalja učesnica iznijeli su i niz drugih kontroverznih ideja koje su se od "zaštite porodice" vrlo brzo pretvorile u antievropsku i antimigrantsku politiku.

"Brisel je izdao Mađarsku i njen evropski narod. Mi štitimo cijelu Evropu, a 2015. smo morali izdržati invaziju više od 400.000 migranata koji su tvrdili da ih Angela Merkel zove u Njemačku", rekao je Orban.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji također učestvuje u diskusiji koja se odvija u Budimpešti, nastavio je priču koju potenciraju srednjoevropski desničari te je istakao kako evropska politika prazni Balkan.

"Moram reći da sebična evropska politika prazni Balkan, koji će se puniti migrantima koji dolaze iz zemalja s različitim kulturama. Pitam vas da li će za nekoliko decenija Evropljani živjeti u Evropi", istakao je Dodik.

Interesantno, ono na čemu se temelji politika Viktora Orbana, a odnosi se na konstantno pronalaženje krivca za domaće probleme u drugim državama, nešto je što su objeručke prihvatili i lideri iz regije koji su prisustvovali skupu. Slijedeći takvu politiku, Milorad Dodik, ali i drugi su okrivili evropsku politiku za pražnjenje Balkana.

S druge strane, niko od ovih političara nikada ne želi potencirati vlastite pogreške vođenja politike, koje su sigurno jednako, ako ne i više zaslužne za stvaranje konstantne nesigurnosti i odlaska mladih ljudi s područja zemalja bivše Jugoslavije.

Uprkos ideji koju je skup potencirao i koja se temeljila na pričama o očuvanju porodice, mađarska desničarska politika koju njeguje Orbanova partija Fidesz ovakve teme gotovo uvijek iskoristi i za ponovno artikuliranje antievropskih stavova.

Do sada su ovakve ideje otvoreno podržali premijeri Slovenije, Češke, kao i Poljske, ali u posljednjih nekoliko mjeseci vidljivo je kako se Orbanov utjecaj širi i na Srbiju, kao i na Bosnu i Hercegovinu, gdje mađarski premijer kao idealnog partnera vidi člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.