Šef ruske diplomatije Lavrov
0

"Kontakt-grupa za Libiju je nelegitimna"

FENA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Kontakt-grupa za Libiju nije legitimna sa stanovišta međunarodnog prava i Rusija ne namjerava da joj se priključuje, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Po njegovim riječima, Grupa je samoinicijativno organizovana struktura koja je na sebe preuzela odgovornost za ispunjavanje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Kako prenosi RIA Novosti, Lavrov je rekao da Vijeće sigurnosti UN-a ima mandat i pravo da kontroliše ispunjavanje svojih odluka.

Podsjećajući da je nedavno šef francuske diplomatije Alan Juppe izrazio želju da se Rusija pozove da učestvuje u radu Kontakt-grupe, Lavrov je rekao da Rusija nema potrebe da se priključuje toj strukturi, jer je članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Kontakt-grupa za Libiju formirana je na osnovu odluke na međunarodnoj konferenciji u Londonu, sa zadatkom koordinacije međunarodnog reagovanja na događaje u Libiji, a prvo zasjedanje održano je 13. aprila u Dohi, drugo 5. maja u Rimu a treće je planirano za sredinu juna u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Itar-Tass je, istovremeno, prenio da je Moskva spremna da podrži ideju humanitarne i finansijske pomoći narodu Libije na račun odmrzavanja sredstava režima libijskog lidera Moammara Gaddafija, uz poštovanje niza uslova.

Kako je rekao zamjenik zvaničnog predstavnika ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksej Sazonov, u te uslove spada prije svega stroga kontrola upotrebe sredstava od Vijeća sigurnosti UN-a i njegovog Komiteta za sankcije, kako bi se izbjegla “politički motivisana” upotreba sredstava.

Po njegovim riječima, principijelno je važno da ta sredstva ne budu korišćena za kupovinu oružja.