Svijet
0

Konsultacije Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu

FENA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo bi u četvrtak popodne po američkom vremenu održati konsultacije o trenutnoj situaciji na Kosovu.

Konsultacije su pomjerene za četvrtak popodne jer ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić nije uspio u srijedu ući u avion za New York, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima u New Yorku.

U Ministarstvu vanjskih poslova Srbije Tanjugu je rečeno da bi ministar Jeremić u četvrtak trebao prisustvovati tim konsultacijama.

Srbija je prije dva dana, povodom najnovijeg razvoja događaja na Kosovu, tražila hitno održavanje sjednice VS UN-a, kojim ovog mjeseca predsjedava Njemačka.

Glasnogovornik njemačke misije pri UN-u Alexander Eberl rekao je u srijedu da će konsultacije biti održane popodne, ali da još nije konačno zakazano vrijeme sastanka.

"Vijeće sigurnosti se jutros složilo da održi zatvorene konsultacije kako bi Sekretarijat UN-a informirao članice Vijeća o nedavnim događajima na Kosovu. Vrijeme još nije definitivno precizirano, ali čini se da će konsultacije biti održane u toku popodneva", rekao je Eberl.

Kako je precizirao, prilikom ovakvih "zatvorenih konsultacija" sastanku prisustvuju samo članice Vijeća sigurnosti.