Regija
0

Vijeće sigurnosti razmatra stanje na Kosovu

SRNA
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi danas da razmatra stanje na Kosovu i Metohiji.

Na sjednici će biti podnesen redovni tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Ban Ki-moon o situaciji na Kosovu, a Srbija će tražiti osudu prištinskih vlasti zbog jednostrane upotrebe sile prilikom pokušaja zauzimanja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak i vraćanje stvari na terenu na prethodno stanje.

Iako izvještaj Kimoona obuhvata period do 15. jula, odnosno ne tretira nedavne događaje na sjeveru Kosova, članove Vijeća sigurnosti će sa tom situacijom upoznati novi vršilac dužnosti šefa UNMIK-a Farid Zarif, a ambasadori će u raspravi imati prilike da iznesu stavove svojih država.

Delegaciju Srbije predvodi ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, koji je očekuje da će sjednica Savjeta bezbjednosti biti izuzetno teška, imajući u vidu suprostavljenost stavova zemalja članica tog tijela oko predsjedničkog saopštenja, čiji prijedlog je podnijela Rusija.

 U nacrtu predsjedničkog saopštenja Priština se osuđuje zbog odluke da upotrijebi silu i traži se da se situacija vrati na prethodno stanje, prije početka upotrebe sile i da se svi međunarodni akteri na Kosovu, odnosno misije, uključujući Kfor i Euleks, ponašaju striktno u okviru svog mandata koji imaju na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti 1244.

U redovnom izvještaju o Kosovu pripremljenom za sjednicu Vijeća sigurnosti, generalni sekretar UN Ban Ki-moon pozvao je sve strane da se uzdrže od jednostranih poteza koji bi mogli da ugroze napredak ostvaren u dijalogu Beograda i Prištine i apelovao da ne povećaju napetost.

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN posvećena stanju na Kosovu i Metohiji bila je zakazana za juče, ali je odgođena zbog posljedica koje je uragan Irene prouzrokovao u New Yorku.