{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konklava za izbor novog pape počinje 12. marta

F
8.3.2013. u 18:29
2
12
Konklava za izbor novog pape počinje 12. marta
2
Konklava za izbor novog pape počinje 12. marta
Foto: AFP
Konklave na kojima će se birati novi papa počet će u utorak, 12. marta saopćeno je u petak iz Vatikana, nakon sastanka 115 kardinala.
Grupa od 115 kardinala s pravom glasa koja učestvuje u konklavi započet će izborni proces iza zatvorenih vrata nakon jutarnje mise, saopćio je Vatikan. Samo oni koji su mlađi od 80 godina imaju pravo glasa.

Kardinali su izglasali u petak ujutro da prihvate pisma s objašnjenjima dvojice kardinala s pravom glasa, ali koji neće prisustvovati konklavi: Keitha O'Briena iz Škotske i Juliusa Riyadi Darmaatmadje iz Indonezije.

Darmaatmadja je naveo zdravstvene razloge, a O'Brien je naveo lične razloge.

Od ponedjeljka kardinali održavaju pripremne sastanke i molitve poznate kao "opšte kongregacije" prije početka konklave. Diskusije se odvijaju pod zakletvom tajnosti, ali italijanske novine su objavile detalje debate o problemima sa kojima se suočava crkva.

Osoblje Vatikana priprema Sikstinsku kapelu, u kojoj će biti održana konklava, postavljajući dvije peći iz kojih će izaći bijeli dim od zapaljenih glasačkih listića kada novi papa bude izabran dvotrećinskom većinom.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: