{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kongresna knjižnica u Washingtonu izlaže "Rodni list Amerike"

F
11.5.2007. u 11:45
0
0
Kongresna knjižnica u Washingtonu izlaže "Rodni list Amerike"
0
Kongresna knjižnica u Washingtonu izlaže "Rodni list Amerike"
Hiljade građana i posjetitelja Washingtona svakog dana koriste ogromne fondove Kongresne knjižnice koja se nalazi preko puta zgrade Kongresa, Capitola. Uz milione knjiga i dokumenata, tu je i više od 5 miliona zemljovida, 75.000 atlasa, te više od 500 globusa. Ovih je dana svečanošću u Knjižnici obilježen dolazak – kako je nazvan – 'krunskog dragulja' ogromne zbirke.
To je veliki zemljovid svijeta izrađen prije pet stotina godina. Kartograf John Hessler objašnjava značaj zemljovida koji je 1507. godine izradio Martin Waldseemueller: "Ovaj zemljovid zovemo 'Rodni list Amerike' iz više razloga, ali ponajprije stoga što je to prvi put da se Amerika pojavila na nekoj zemljopisnoj karti."

Naziv Amerika otisnut je na južnoj kopnenoj masi, u lijevom donjem dijelu karte. Znanstvenicima taj zemljovid otvara mnoga značajna pitanja. "Ovaj zemljovid po prvi put prikazuje kontinent Južne Amerike odvojen od Azije, te pokazuje Tihi okan. Ono što je kod toga najvažnije – i što nam je još uvijek tajna, koja znanstvenike najviše uzbuđuje u vezi s ovom kartom – činjenica je da Tihi okan u to vrijeme još nije bio otkriven", kaže John Hessler.

U popratnoj publikaciji, zasluga za davanje imena kontinentima pripisuje se kartografu koji je 1507. izradio zemljovid. "On je Ameriku nazvao Amerika. Naziv se prvi put pojavljuje u maloj knjižici tiskanoj prije tačno 500 godina, 2. maja 1507. Sam zemljovid je vjerojatno isto tako bio otisnut u to vrijeme. U knjižici, kartograf daje obrazloženje da je Ameriku nazvao po Amerigu Vespucciju, istraživaču koji je otkrio Južnu Ameriku", objašnjava Hessler za Glas Amerike.

Od 12 drvenih blokova, koje je izradio Waldseemueller, originalno je otisnuto više od hiljadu primjeraka zemljovida. No, ovaj koji se sada nalazi u Kongresnoj knjižnici jedini je primjerak za koji se zna da postoji. Začuđujuće, on je kompletan i u odličnom stanju. Zemljovid će biti izložen u stalnoj postavi krajem godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: