Svijet
0

Kongresmen nađen mrtav u stanu u Washingtonu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Republikanski kongresmen iz Ohioa Paul Gillmor u srijedu je pronađen mrtav u svom stanu u Washingtonu, objavilo je čelništvo republikanske stranke.

Tijelo 68-godišnjeg Gillmora pronašao je njegov pomoćnik kada je otišao do njegovog stana jer se kongresnik nije pojavio na poslu.

Kongresnikov ured potvrdio je u saopćenju da je Gillmore iznanada umro u noći s utorka na srijedu.

Policija Capitoll Hilla trenutno provodi istragu, a izvori navode da je vjerovatno riječ o srčanom udaru, prenosi kablovska javna televizija C-Span.

Gillmore, zastupnik Petog okruga u Ohiou, obnašao je svoj deseti dvogodišnji mandat u Predstavničkom domu Kongresa, otkako je 1988. prvi puta izabran.

Bio je zamjenik predsjednika kluba republikanskih zastupnika u Predstavničkom domu i član odbora za finansijske službe. Godine 2006. izabran je za potpredsjednika parlamentarne skupštine NATO-a.

Njegova smrt dodatno će pojačati prevlast demokrata u Predstavničkom domu Kongresa pošto će guverner države Ohio - demokrat Ted Strikland, koju je Gillmor predstavljao decenijama, najverovatnije imenovati nekog od partijskih drugova na sada upražnjeno mesto u donjem domu parlamenta.

Od parlamentarnih izbora održanih prošlog novembra, demokrati imaju 233 mjesta u Predstavničkom domu, koji čini ukupno 435 kongresmena.