|

Kongres SAD-a odobrio novac za gradnju zida prema Meksiku, koštat će 21 milijardu dolara

Kongres SAD-a odobrio novac za gradnju zida prema Meksiku, koštat će 21 milijardu dolara
9
Klix.ba
28.7.2017. u 08:17
66
komentara
9

dijeljenja
Kongres SAD-a odobrio novac za gradnju zida prema Meksiku, koštat će 21 milijardu dolara Foto: EPA
Predstavnički dom Kongresa SAD-a odobrio je u četvrtak navečer određivanje 68 milijardi dolara za razvoj vojne moći SAD-a, prenosi agencija Reuters. Izgradnja zida na granici s Meksikom mogla bi ukupno koštati blizu 21 milijardu dolara.
Usvojen je i zakon kojim se osigurava novac za izgradnju zida prema Meksiku koji je predsjednik SAD-a Donald Trump obećavao tokom predizborne kampanje.

Predstavnički dom Kongresa SAD-a odobrio je vojni budžet za sljedeću godinu, a u njemu se, zahvaljujući "zakonodavnom manevru" republikanaca, našlo i 1,6 milijardi dolara za kontroverzni zid na granici s Meksikom koji je bio jedno od glavnih obećanja Donalda Trumpa u predsjedničkoj izbornoj kampanji.

Petero republikanskih zastupnika usprotivilo se izgradnji zida, dok je tu mjeru podržalo petero demokrata.

Demokrati su u raspravi isticali da je novac za zid "otrovna pilula" i pokušat će u Senatu srušiti predviđeno izdvajanje novca za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Američki vojni budžet za sljedeću godinu iznosit će 658 milijardi dolara, što je 68 milijardi više u odnosu na prethodni budžet.

Povećavaju se izdvajanja za novo naoružanje, posebice proturaketnu zaštitu, a predviđena je i povišica vojnicima od 2,4 posto.
Prijavi grešku


Komentari (66)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...