Svijet
9

Kongres Radničke partije Sjeverne Koreje: Kim Jong-un prvi put nazvan partijskim "liderom"

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Kineski predsjednik Xi Jinping čestitao je Kim Jon-unu i narodu sjeverne Koreje na uspješno organiziranom 7. partijskom Kongresu i njegovom izboru za lidera vladajuće Radničke partije Sjeverne Koreje.

U Sjevernoj Koreji se prvi put nakon 36 godina održava Kongres vladajuće Radničke partije, sedmi u historiji, a na njemu je sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-un prvi put nazvan „liderom“ partije u kojoj je do sada oslovljavan kao generalni sekretar.

Predsjednik Kine Xi je čestitao na jačanju Kimove pozicije u partiji i izrazio nadu da će biti uspješan u izgradnji socijalizma i razvoja Sjeverne Koreje.

"Kina i Sjeverna Koreja gaje historijsko prijateljstvo i Peking pridaje veliku važnost odnosima sa Pjongjangom. Spremni smo i dalje doprinositi razvoju tih bilateralnih odnosa, ali i izgradnji mira i stabilnosti u regionu", poručio je Xi.

Na 7. Kongresu Radničke partije u Sjevernoj Koreji izabrana su partijska tijela, a Kim Jong-un je na pozornicu pozvan kao "lider partije", nakon čega su brojni delegati iz svih krajeva zemlje ustali na noge i nekoliko minuta aplaudirali. Predstavljanjem petogodišnjeg plana razvoja zemlje, Kim je sljedbenicima predstavio "sjajni putokaz ka konačnoj pobjedi revolucije".

Posljednji Kongres Radničke partije održan je još u vrijeme vladavine Kimovog djeda, Kim Il-sunga, utemeljitelja države koji je umro 1994. godine. Upravo njega narod Sjeverne Koreje smatra “besmrtnim liderom” i kao takav je smatran i liderom Radničke partije. Otac Kim Jong-una, Kim Jong-il, koji je umro 2011. nije održao niti jedan Kongres.