Svijet
0

Kongres: Koja je korist od milijardi utrošenih na obuku iračkih snaga

FENA
Sjedinjene Države su od 2003. godine uložile 19 milijardi dolara u obuku i opremanje oko 350.000 pripadnika iračke vojske i policije, ali sposobnost tih snaga da pružaju sigurnost ostaje upitna, utvrđeno je istragom kongresnog odbora za oružane snage čiji su nalazi objavljeni u srijedu.

Usprkos brojnosti iračkih snaga sigurnosti i njihovoj povećanoj volji za borbu, što potvrđuje sve veći broj gubitaka, njihov napredak prema punom preuzimanju odgovornosti za sigurnost zemlje ostaje "šaren", prema izvještaju pododbora za nadzor Odbora za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa. Američki zapovjednici predviđaju kako će trebati godine i još deseci hiljada vojnika i policajaca da se ostvari taj cilj.

U izvještaju na 250 stranica među ostalim se navodi kako Pentagon "ne može precizno izvijestiti koliko je danas operativno od 346.500 iračkih vojnika i policajaca koje je koalicija obučavala".

"Mi ne znamo što nam je donijelo naših 19 milijardi dolara", izjavio je demokratski kongresnik Martin Meehan, predsjednik pododbora, ističući kako su SAD po svakom iračkom regrutu utrošile 55.000 dolara.

"Ministarstvo odbrane nam ne može reći koliko dobro Iračani izvode svoje misije ili samo kako ih planiraju. U posebno lošem stanju je policija, iako je ona kritično važna za borbu protiv pobunjenika", dodao je.

Meehan je kazao, kako prenose agencije, da izvještaj pokazuje "potpuni nedostatak razumijevanja za to koga smo obučavali i što se dogodilo s njima nakon što smo ih obučili".

Također je ukazano na "snažne dokaze" da su neke od iračkih snaga koje su obučavali Amerikanci uključene u sektaško nasilje i druge ilegalne aktivnosti, te kako Pentagon ne može utvrditi da li je oružje koje je im je dato na upotrebu ukradeno ili pak okrenuto protiv američkih snaga.

Navedenih 19 milijardi dolara, oko pet milijardi po fiskalnoj godini od 2004., uglavnom je utrošeno na regrutaciju, obuku i opremanje iračkih snaga sigurnosti, ali tu je uključeno i finansiranje gradnje centara za obuku, održavanje logistike i stvaranje rukovodne strukture u ministarstvima odbrane i unutarnjih poslova.

Izvještaj sadrži i 40 preporuka u kojima se Kongres poziva da kod ovogodišnjeg gudžeta zaduži Pentagon za mjere koje će osigurati povećanje djelotvornosti iračkih snaga i izvijesti zastupnike o tome.