Kirgistan
0

Kongantijev je živ, ali povrijeđen

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Moldomusa Kongantijev, ministar unutrašnjih poslova Kirgistan, živ je ali je povrijeđen, saopštila je danas privremena vlada dok su različiti izvori javili da je ubijen u sukobima tokom prošlonedeljnih protesta.

Zvaničnik pravosuđa u sjedištu prelazne vlasti Azimbek Baknazarov izjavio je da je Kongantijev trenutno hospitalizovan u Biškeku i da je van životne opasnosti.

U gradu Talasu na sjeverozapadu Kirgizije demonstranti su prošle sedmice pretukli Kongantijeva i zamjenika premijera Akulbeka Japarova koji su pokušali da pregovaraju sa pristalicama opozicije koji su zaposjeli sjedište lokalne uprave.

Pojavile su se kontradiktorne informacije o sudbini ministar unutrašnjih poslova, a prema nekim informacijama pretučen je na smrt dok su druge govorile o tome da je teško ranjen.

"Zdravstveno stanje Japarova i Kongantijeva nije upitno. Oni nisu u životnoj opasnosti već se dobro osjećaju", potvrdio je Beknazarov, dodajući da zamjenik premijera svrgnute vlade sarađuje sa novim vlastima.

Režim predsjednika Kurmanbeka Bakijeva svrgnut je prošle sedmice nakon krvavih obračuna između demonstranata i snaga reda u kojima je, prema poslednjim podacima, poginulo 83 ljudi a više od 1 600 je ranjeno.