Bruxelles
0

Konferencija o suzbijanju kriminala i korupcije na Balkanu

FENA
Bruxelles
Bruxelles
Konferencija o suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije na Balkanu održat će se u četvrtak u Bruxellesu u organizaciji srpskog ministarstva pravde.

Pored ministrice pravde Srbije Snežane Malović, učesnicima skupa će se obratiti generalni direktor za pravosuđe i unutarnje poslove u Vijeću EU Ivan Bizjak, kao i predstavnici Grupe zemalja Vijeća Evrope u borbi protiv korupcije (GREKO) i organizacije Gallup Europe i Transparency International, javio je Tanjug.

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati koje su zemlje u regionu ostvarile u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a biće razmotrene i dalje mjere i aktivnosti koje će biti preduzete u predstojećem periodu.

Skup je posvećen primjeni propisa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, s posebnim osvrtom na uticaj korupcije na strane investicije.

Konferencija se organizuje u saradnji s organizacijama "Prijatelji Evrope", Gallup Europe i Beogradskim fondom za političku izuzetnost.

Prema ocjeni organizatora, nedostatak regionalne saradnje između država na Balkanu usporio je napore na iskorjenjivanju kriminala, dok su Srbija i Hrvatska tek nedavno potpisale sporazum o uzajamnom izručenju osoba koje se traže zbog povezanosti s organizovanim kriminalom.

Iako UN navode da Balkan nije region s visokim stepenom kriminaliteta, upozoravaju da korupcija i organizovani kriminal, koji uključuje trgovinu drogom, predstavljaju veliku prijetnju.

EU, u međuvremenu, kontinuirano upozorava da nerješavanje ovih problema još uvijek može da utiče na izglede zemalja zapadnog Balkana za prijem u Uniju i omogućava finansiranje najvećih antikorupcijskih napora.

Na skupu će biti riječi i o zdravoj investicionoj klimi, koja podrazumjeva iskorjenjivanje korupcije, s obzirom na to da je region zapadnog Balkana na dnu liste primalaca stranih direktnih investicija u Evropi.

Međutim, region zapadnog Balkana je na vrhu liste po pitanju mita i korupcije, s preko 90 posto građana koji prihvataju da je nezakonito plaćanje osobama u poslovnom svijetu i državnoj upravi životna činjenica.

Nedostatak povjerenja investitora u kompanije na Balkanu je direktna posljedica široko rasprostranjene korupcije i ujedno veliki faktor u ocjeni EU pregovarača o naporima balkanskih država za prijem u članstvo.

Na skupu će biti razmotrene i mjere Interpola i drugih međunarodnih agencija za izgradnju pravne države, u regionu koji se još oporavlja od konflikata, najavili su organizatori.

Među više od 40 učesnika skupa naći će se i predstavnici evropskih organizacija i agencija za borbu protiv korupcije, kao i zvaničnici institucija EU i zemalja Balkana.