{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nastave li u BiH smanjivati kazne, redefinirat ćemo sporazum"

F
8.9.2010. u 14:18
0
2
"Nastave li u BiH smanjivati kazne, redefinirat ćemo sporazum"
0
"Nastave li u BiH smanjivati kazne, redefinirat ćemo sporazum"
Foto: Ilustracija
Ministar pravosuđa RH Dražen Bošnjaković izjavio je danas da će Hrvatska morati redefinirati sporazum s BiH o međusobnom izvršavanju kaznenih sankcija nastave li sudovi u BiH smanjivati, pa i prepolovljivati kazne osobama koje su osuđene na hrvatskim sudovima.
"Ako će to biti praksa i u budućnosti, morat ćemo redefinirati sporazum i vidjeti kakvi su interesi", rekao je Bošnjaković na konferenciji za novinare s koje je najavio međunarodnu konferenciju "Učinci članstva u EU-u na pravosuđe" koja će se prekosutra održati u Zagrebu.

Žao mu je što, zbog drugih obveza, na tu konferenciju neće doći ministar pravde BiH Bariša Čolak, ali je uvjeren da će uskoro imati prilike s njim razgovarati, među ostalim i o činjenici da sudovi u BiH smanjuju kazne koje su dosudili hrvatski sudovi, a nekim su ih osuđenicima i prepolovili, naprimjer riječkom hirurgu Ognjenu Šimiću, čime je, naglasio je, vrlo nezadovoljan.

"Točno je da sporazum omogućava da sudovi u BiH raspravljaju o kaznama koje izriču sudovi u Hrvatskoj, pa i da ih smanjuju, ali mi nismo potpisali sporazum u duhu da se kazne prepolovljuju", istaknuo je Bošnjaković.

Ognjen Šimić u Hrvatskoj je pravomoćno osuđen na pet godina zatvora. U BiH je pobjegao uoči izricanja presude, a Kantonalni sud u Sarajevu nedavno mu je smanjio kaznu na dvije i pol godine zatvora i potvrdio zabranu liječničke prakse pet godina nakon izdržavanja kazne. Šimić se na tu odluku žalio Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Bošnjaković je izvijestio da je njegovo ministarstvo tokom ljeta pripremilo paket zakonskih prijedloga koje očekuje vladina ili saborska procedura, a kojima se nastavlja provedba strategije reforme pravosuđa - izmjene zakona o sudovima, DSV-u, Državnom odvjetništvu, sudskom registru i stečaju te propisi kojima se kani racionalizirati broj trgovačkih i županijskih sudova, novi Ovršni zakon kojim se uvodi institut javnih ovršitelja.

U postupku je i prijedlog zakona o oduzimanju imovine stečene kaznenim djelom koji se, kada počne njegova primjena, neće retroaktivno primjenjivati na kaznene postupke koji su u toku. No, ministar ističe da je imovina aktualnih optuženika i osumnjičenika "zamrznuta" te bi se njome na temelju pravomoćne presude, bude li osuđujuća, mogla ovrhom nadoknađivati šteta nastala kaznenim djelom. Tom će imovinom raspolagati poseban državni ured koji je, tvrdi, doživio organizacijske promjene te će i njegov budući rad biti transparentniji nego dosad.

Na pitanje namjerava li Hrvatska slijediti primjer Srbije i propisati oduzimanje imovine ratnim zločincima, odgovorio je kako pravni okvir to omogućuje, a i obitelji stradalih mogu nadoknadu štete potraživati izravno od zločinaca.

Bošnjaković je istaknuo važnost međunarodne konferencije koja će se u petak održati u zagrebačkom hotelu "Westinu", na kojoj će sudjelovati oko 300 sudija i državnih odvjetnika te ministri pravosuđa iz zemalja regije.

Radni dio konferencije podijeljen je na tri panela: Pravo EU-a pred nacionalnim sudovima, Pravosudnu saradnju u kaznenim stvarima i Organizacijsku prilagodbu pravosudnog sistema izazovima članstva u EU-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: