Ko je pustio Ruse?
129

Konaković kaže da su sporne ruske diplomate u BiH došli u mandatu Bisere Turković

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković objavio je reakciju na informaciju o boravku dvojice ruskih diplomata Antona Sokolova i Ilije Serova u BiH, a koji su ranije protjerani iz Hrvatske i Makedonije. Konaković tvrdi da je boravak odobren u mandatu prethodne vlasti.
Konaković je naveo da je Anton Sokolov kao prvi sekretar ruske ambasade u Bosni i Hercegovini boravio i radio u dva navrata od 15.7.2015. godine do 19.04.2021. godine i od 12. 01. 2023. godine i trenutno je na toj funkciji. Ilija Serov, kao ataše boravi u BiH od 25.10.2022. godine.

"Obojica došli, prešli granicu, nisu notifikovani (najavljeni da će doći), te im izdate ID kartice u vrijeme kad je SDA imala na poziciji ministrice vanjskih poslova Biseru Turković, direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i zamjenika direktora granične policije Fahrudina Halača", napisao je Konaković.

Konaković je kazao i da je netačna tvrdnja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je u poravnjanju RS-u dato 100 miliona KM, nego da "je u ovom poravnanju bh entitet RS dobio 14 miliona KM, dok je u poravnanjima kad je SDA bila vlast recimo u 2020. godini RS-u uplaćeno 32 miliona KM".

Istakao je da je Ambasada Rusije povećala sistematizaciju u periodu kada je, kako tvrdi Konaković bivša ministrica vanjskih poslova Bisera Turković sa pozicije šefa protokola sklonila profesionalca incijala M.B.