{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konačna presuda Ljimaju i suoptuženima 27. septembra

F
14.9.2007. u 15:58
0
0
Konačna presuda Ljimaju i suoptuženima 27. septembra
0
Konačna presuda Ljimaju i suoptuženima 27. septembra
Žalbeno vijeće Haškog tribunala donijet će 27. septembra konačnu presudu bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Fatmiru Ljimaju i Isaku Musliuu, kao i bivšem stražaru u zarobljeničkom logoru OVK "Lapušnik" Haradinu Balji, saopćeno je danas iz Haškog suda.
Ljimaj i Musliu su 30. novembra 2005. oslobođeni krivice po svim tačkama optužnice i pušteni su na slobodu, nakon čega je Tužilaštvo uložilo žalbu na presudu.

Balja je 30. novembra 2005. osuđen na 13 godina zatvora zbog okrutnog postupanja, mučenja i ubistva.

Tužilaštvo i Balja su se žalili na takvu presudu.

Prema optužnici, Ljimaj, Balja i Musliu bili su optuženi za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je započeo prije maja 1998, a čiji je cilj bio je zastrašivanje, zatočavanje, nasilno tretiranje i ubistva srpskih civila i Albanaca koji su smatrani kolaboracionistima, prenosi Tanjug.

Suđenje Ljimaju, Balji i Musliuu počelo je 15. novembra 2004., a okončano 30. novembra iduće godine.

Ljimaj, 36-godišnjak, svojevremeno je bio jedan od visokih zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova poznat po nadimku "Čelik".

Sada je Limaj potpredsjednik Demokratske partije Kosova, glavne opozicione stranke u privremenom pokrajinskom parlamentu i druge po snazi među Albancima na Kosovu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: