Svijet
0

Komunistička partija otvorila istragu o porodici Wena Jiabaoa

FENA
Kineska komunistička partija je otvorila istragu o navodnom bogatstvu porodice kineskog premijera Wena Jiabaoa, na njegov zahtjev, objavio je u ponedjeljak South China Morning Post (SCMP) iz Hong Konga.

Prema neutvrđenim izvorima, SCMP piše da je Wen pisao Stalnom odboru Političkog ureda Kineske komunističke partije, koji je najviša politička instanca, i čiji je on član, i zatražio istragu.

New York Times je objavio krajem oktobra da je Wenova rodbina zgrnula bogatstvo od najmanje 2,7 milijardi dolara.

Ovo otkriće, koje je u Kini odmah cenzurirano, posebno je neugodno prije otvaranja u četvrtak 18. kongresa Kineske komunističke partije, na kojem aktuelni kineski predsjednik Hu Jintao treba da ustupi mjesto generalnog sekretara partije Xi Jinpingu.

Kako piše SCMP, konzervativni kadrovi u stranci, "poznati po tome što ne odobravaju premijerove liberalnije političke stavove, "zamolili su ga da objasni tvrdnje" koje se odnose na njega i na njegovu porodicu.

NYT je pisao da majka Wena Jiabaoa 90-godišnja Yang Zhiyun ima 120 miliona dolara investiranih u kinesku firmu za financijske usluge Ping An Insurance.

Prošle sedmice advokati Wenove rodbine demantirali su neka otkrića američkog dnevnog lista i zaprijetili mu sudom tvrdeći da premijer "nije nikada igrao neku ulogu u poslovima članova svoje porodice".

Porodica šefa vlade ima novac u bankama, juvelirnice, telekomunikacijske kompanije i infrastrukturne projekte, a nekada pribjegava i offshore firmama, piše NYT uprkos demantijima.