Rusija
0

Komunist Zjuganov smatra da ima šansu da pobijedi Putina

FENA
Genadij Zjuganov
Genadij Zjuganov
Lider Komunističke partije i kandidat za predsjedničke izbore 4. marta Genadij Zjuganov ocijenio je u srijedu da ima "dobre šanse" da pobijedi najmoćnijeg čovjeka u zemlji Vladimira Putina, ocijenivši da je neizbježan drugi krug glasanja.

"Naša ekipa ima dobre šanse" da pobijedi, izjavio je 67-godišnji Zjuganov na konferenciji za štampu, osudivši "perverznu situaciju nametnutu" Rusima nakon raspada SSSR-a 1991.

"U posljednjih 20 godina obećavana nam je demokracija, a vidjeli smo pronevjere javnog novca, nasilje i potpunu samovolju", kazao je on.

Lider glavne stranke parlamentarne opozicije je ocijenio da je pobjeda Vladimira Putina u prvom krugu izbora "uvreda cijeloj zemlji".

"Nemoguće bi bilo dobiti toliko glasova u prvom krugu, čak i ako se koristi prevarama. Oni imaju najviše 30 posto. Dodati prevarom još 20 posto znači uvrijediti cijelu zemlju", kazao je on.

Popularnost Vladimira Putina, koji hoće da se vrati u Kremlj po treći put, nakon dva mandata između 2000. i 2008. godine, znatno je opala. Prema posljednjim anketama, dobio bi manje od 50 posto glasova u prvom krugu.

Nakon općih izbora u decembru, koji su kako smatra opozicija i nezavisni posmatrači obilježeni masovnim prevarama, došlo je do pobuna i demonstracija.

Komunisti su osudili prevare na izborima, ali se nisu pridružili apelima neparlamentarnih opozicijskih pokreta da izađu na demonstracije 10. i 24. decembra, na kojim su se okupili deseci hiljada demonstranata u Moskvi.

Zjuganov, bivši aparatčik sovjetske Komunističke partije, koji predvodi Komunističku partiju od 1990. godine, četvrti put će pokušati da pobijedi na predsjedničkim izborima.