{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kompanija koja proizvodi dijelove za Apple upošljavala maloljetnike

17.10.2012. u 15:37
0
0
Kompanija koja proizvodi dijelove za Apple upošljavala maloljetnike
0
Kompanija koja proizvodi dijelove za Apple upošljavala maloljetnike
Kineski Foxconn, kompanija koja proizvodi elektroničke komponente za Apple, HP i druge kompanije, je priznao da je zapošljavao maloljetne radnike.
Vrh Foxconna je naredio i izvršio istragu u svojim postrojenjima Yantai u provinciji Shandong, a otkrili su da su u fabrici zapošljavana djeca od 14 do 16 godina. Starosna granica za zapošljavanje u Kini je 16 godina.

"Ovo nije samo kršenje zakona o radu u Kini, već je i kršenje politike Foxconna i već su poduzeti hitni koraci kako bi se maloljetnici vratili u škole. Bit će urađena i iscrpna istraga, u kooperaciji sa školama, da bi se otkrilo kako se nešto ovakvo moglo desiti. Osim toga, bit će poduzete i široke mjere kako se nešto slično više ne bi ponovilo", rečeno je u oficijelnoj izjavi Foxconna.

China Labor Watch, nezavisna neprofitna organizacija, koja se brine o pravima radnika u Kini, je također izdala oficijelnu izjavu po pitanju maloljetnika u Foxconnu.

"Potvrđeno je da je Foxconn Yantai zapošljavao maloljetnike ispod 16 godina starosti. Ove radnike su na posao slale njihove škole, a u Foxconnu nisu provjeravali njihove identifikacije. Najveću odgovornost trebaju snositi pomenute škole, ali se ne može zanemariti ni krivica Foxconna", rečeno je u izjavi.

U Foxconnu su se i ranije dešavali skandali vezani za radnike. U 2010. godini su Apple, HP i Dell pokrenuli vlastite istrage vezane za politiku ove kompanije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: