Djeca će biti vraćena u škole
0

Kompanija koja proizvodi dijelove za Apple upošljavala maloljetnike

Klix.ba
Kineski Foxconn, kompanija koja proizvodi elektroničke komponente za Apple, HP i druge kompanije, je priznao da je zapošljavao maloljetne radnike.

Vrh Foxconna je naredio i izvršio istragu u svojim postrojenjima Yantai u provinciji Shandong, a otkrili su da su u fabrici zapošljavana djeca od 14 do 16 godina. Starosna granica za zapošljavanje u Kini je 16 godina.

"Ovo nije samo kršenje zakona o radu u Kini, već je i kršenje politike Foxconna i već su poduzeti hitni koraci kako bi se maloljetnici vratili u škole. Bit će urađena i iscrpna istraga, u kooperaciji sa školama, da bi se otkrilo kako se nešto ovakvo moglo desiti. Osim toga, bit će poduzete i široke mjere kako se nešto slično više ne bi ponovilo", rečeno je u oficijelnoj izjavi Foxconna.

China Labor Watch, nezavisna neprofitna organizacija, koja se brine o pravima radnika u Kini, je također izdala oficijelnu izjavu po pitanju maloljetnika u Foxconnu.

"Potvrđeno je da je Foxconn Yantai zapošljavao maloljetnike ispod 16 godina starosti. Ove radnike su na posao slale njihove škole, a u Foxconnu nisu provjeravali njihove identifikacije. Najveću odgovornost trebaju snositi pomenute škole, ali se ne može zanemariti ni krivica Foxconna", rečeno je u izjavi.

U Foxconnu su se i ranije dešavali skandali vezani za radnike. U 2010. godini su Apple, HP i Dell pokrenuli vlastite istrage vezane za politiku ove kompanije.